Ucraina ar putea ocupa Tiraspolul în eventualitatea unui atac din partea Rusiei, susține consilierul prezidențial Alexei Arestovici. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat imediat, spunând că afirmația „e destul de provocatoare”.
Știrea inițială: Consilierul prezidențial ucrainean Alexei Arestovici susține că Tiraspolul poate fi „luat” cu ușurință „în caz că va fi nevoie”. El consideră că forțele ucrainene au resurse suficiente pentru a rezista unui eventual atac rusesc în regiune, potrivit Unimedia.info.
„În cazul unui atac din partea Rusiei, Ucraina va putea să ocupe Tiraspolul”, a declarat miercuri Alexei Arestovici, potrivit B1TV.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a dat replica, spunând că afirmația „e destul de provocatoare”, potrivit Ria Novosti.
Astfel, în discuția privind situația din Transnistria, Alexei Arestovici a afirmat că Republica Moldova „poate avea mari neplăceri, iar lucrul cel mai rațional pe care-l poate face este să apeleze la ajutorul României și Ucrainei”.
Ucraina ar putea ocupa Tiraspolul, a spus Arestovici într-un interviu realizat de Feighen Live: „În cazul unui atac din partea Rusiei, Ucraina va putea să ocupe Tiraspolul”.
„(Republica) Moldova este un stat suveran și intervenția Ucrainei nu va fi decât la solicitarea autorităților de la Chișinău”, a adăugat Alexei Arestovici.
Transnistria a fost marcată de incidente în ultimele trei zile. După exploziile înregistrate luni și marți, miercuri au fost raportate focuri de armă în preajma depozitului de muniții de la Cobasna.
Ucraina acuza Rusia că s-ar afla în spatele unei operațiuni sub steag fals în Transnistria și că dorește să atragă regiunea separatistă în război.
Președinta Republicii Moldova spune că autoritățile țării „urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele” din regiunea transnistreană.
„Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, declara președinta Maia Sandu, marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.