Prețurile ridicate se vor menține la nivel global mai mulți ani de acum încolo din cauza războiului din Ucraina, susține Banca Mondială într-un raport. Creșterea abruptă a cestora este cea ma abruptă din anii 70, a spus un oficial al instituției. Este, de fapt, o criză a materiilor prime.
Creșterea bruscă a prețurilor la energie din ultimii doi ani este cea mai mare de la criza petrolului din 1973, în timp ce saltul prețurilor la alimente este cel mai mare din 2008 încoace, arată Banca Mondială în raportul său privind perspectivele piețelor de mărfuri. Creșterile ar putea să fie mai temperate în 2024, consideră oficiali ai Băncii Mondiale, potrivit Digi24.
„În general, acest lucru se ridică la cel mai mare șoc al materiilor prime pe care l-am experimentat din anii ’70 încoace”, a declarat Indermit Gill, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții.
Rusia este unul dintre principalii exportatori de petrol, gaze naturale și cărbune, în timp ce Ucraina este o sursă importantă de grâu și porumb. Situația a fost exacerbată de creșterea costurilor îngrășămintelor și de creșterile de preț pentru metale cheie.
Prețurile ridicate la energie. După ce aproape s-au dublat anul trecut, se așteaptă ca prețurile la energie să urce cu peste 50% în acest an, înainte de a se relaxa în 2023 și 2024, a precizat Banca Mondială. Prețurile alimentelor vor urca cu 22,9% în acest an, evidențiate de o creștere de 40% a prețurilor la grâu, potrivit raportului.
„Aceste evoluții au început să trezească spectrul stagflației”, a avertizat Banca Mondială. „Factorii de decizie politică ar trebui să profite de orice oportunitate pentru a spori creșterea economică la nivel național și să evite acțiunile care vor aduce prejudicii economiei globale”.
Se așteaptă ca prețurile să rămână la „niveluri istorice ridicate” până la sfârșitul anului 2024, a precizat Banca Mondială.
Teama este că prețurile ridicate pentru produsele de primă necesitate vor afecta cel mai mult familiile cu venituri mici.
„Creșterea rezultată a prețurilor la alimente și energie are un impact uman și economic semnificativ – și probabil că va bloca progresul în reducerea sărăciei”, a declarat Ayhan Kose, director al Grupului de Perspective al Băncii Mondiale, în raport.