Comisia Europeană cere reducerea consumului de gaze, de acum până la primăvară. Executivul UE va propune statelor europene această măsură, pentru a putea face opririi sau diminuării livrării gazului rusesc.
Bruxelles-ul va publica miercuri planuri privind modul în care cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene pot reduce consumul de gaze.
Planul ar propune o ţintă voluntară pentru toate ţările UE de a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni, din august până în martie 2023, relatează B1TV.
Recomandarea CE ar deveni obligației în cazul în care situaţia aprovizionării cu gaze a Europei se deteriorează până la un punct în care sunt probabile situaţii de urgenţă sau dacă două ţări cer UE să declare o urgenţă în furnizarea de gaze.
Ţinta ar fi concepută ca o reducere a consumului de gaz în comparaţie cu media unei ţări în perioada 2016-2021.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că oprirea livrărilor de gaze ruseşti ar provoca o recesiune severă în Europa de Est şi Italia. FMI prognozează că orice acţiune a Rusiei de a înceta să mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale ar declanşa o contracţie economică de peste 5% anul următor în Cehia, Ungaria, Slovacia şi Italia, potrivit ft.com.
Acest scenariu dezastruos din punct de vedere economic vine în condițiile în care 42% din importurile de gaze ale UE provin din Rusia, potrivit FMI, însă în cazul a opt state membre UE livrările ruseşti reprezintă mai mult de 50% din importurile de gaze.
Consumul european de gaze a scăzut deja cu 9% în acest an, ceea ce a şters 0,2 puncte procentuale din PIB-ul Uniunii Europene, potrivit FMI.
Leave a comment