Comisia Europeană cere reducerea consumului de gaze, de acum
Comisia Europeană cere reducerea consumului de gaze, de acum

Comisia Europeană cere reducerea consumului de gaze, de acum până la primăvară. Executivul UE va propune statelor europene această măsură, pentru a putea face opririi sau diminuării livrării gazului rusesc.

Bruxelles-ul va publica miercuri planuri privind modul în care cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene pot reduce consumul de gaze.

Planul ar propune o ţintă voluntară pentru toate ţările UE de a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni, din august până în martie 2023, relatează B1TV.

Recomandarea CE ar deveni obligației în cazul în care situaţia aprovizionării cu gaze a Europei se deteriorează până la un punct în care sunt probabile situaţii de urgenţă sau dacă două ţări cer UE să declare o urgenţă în furnizarea de gaze.

Ţinta ar fi concepută ca o reducere a consumului de gaz în comparaţie cu media unei ţări în perioada 2016-2021.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că oprirea livrărilor de gaze ruseşti ar provoca o recesiune severă în Europa de Est şi Italia. FMI prognozează că orice acţiune a Rusiei de a înceta să mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale ar declanşa o contracţie economică de peste 5% anul următor în Cehia, Ungaria, Slovacia şi Italia, potrivit ft.com.

Acest scenariu dezastruos din punct de vedere economic vine în condițiile în care 42% din importurile de gaze ale UE provin din Rusia, potrivit FMI, însă în cazul a opt state membre UE livrările ruseşti reprezintă mai mult de 50% din importurile de gaze.

Consumul european de gaze a scăzut deja cu 9% în acest an, ceea ce a şters 0,2 puncte procentuale din PIB-ul Uniunii Europene, potrivit FMI.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *