Gazprom își va îndeplini obligațiile față de partenerii occidentali
Gazprom își va îndeplini obligațiile față de partenerii occidentali

Gazprom își va îndeplini obligațiile față de partenerii occidentali, a spus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a ironizat statele vestice pentru investițiile în energia verde, care, în opinia lui, s-au dovedit ineficiente.

„Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă în cadrul vizitei de la Teheran.

„Nu există nicio îndoială că partenerii noştri dau vina sau încearcă să dea vina pe Rusia şi Gazprom pentru toate greşelile lor”, a adăugat Vladimir Putin, citat de AFP și preluat de B1TV.

De asemenea, liderul rus a ironizat Occidentul pentru că a încercat să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energia verde. „Sunt mari experţi (occidentalii – n.red.) în domeniul relaţiilor neconvenţionale, iar în domeniul energiei, au decis să se bazeze şi pe tipuri de energie netradițională- soarele şi vântul. Ei înşişi închid totul şi apoi caută pe cineva pe care să dea vina – ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a afirmat Vladimir Putin.

Putin a repetat ceea ce a spus luna trecută despre politica energetică a UE, spunând că blocul comunitar a petrecut ultimul deceniu fiind ignorant cu sectorul de „energie tradițională” (care presupune cărbune, petrol, gaz și energie nucleară). „Așa că a decis (UE – n.red.) să investească în proiectele „verzi” precum eolian și solar. Iarna a fost lungă. Nu era vânt. Asta e tot”, a adăugat Putin, subliniind că „acum se vede rezultatul”.

„Gazprom este gata să pompeze atât cât este necesar”, a continuat Putin, indicând că occidentalii sunt în dificultate pentru că au impus sancţiuni împotriva Moscovei şi au „închis” canalele de livrare a hidrocarburilor.

Totodată, Putin a transmis că fluxul de gaze naturale rusești către clienții europeni a scăzut din vina Occidentului și a avertizat că ar putea continua să scadă.

Declarația lui Putin a intensificat și mai mult presiunea asupra Uniunii Europene, care se teme că Rusia ar putea întrerupe gazul pentru a intensifica criza economică din Europa în timpul iernii.

Vorbind cu reporterii ruși la Teheran, unde a participat la discuțiile cu liderii Iranului și Turciei, Putin a mai spus că cantitatea de gaz pompată prin conducta Nord Stream 1 către Germania va scădea și mai mult de la 60 de milioane la 30 de milioane de metri cubi pe zi (aproximativ o cincime din capacitatea sa), dacă turbina aflată la reparații în Canada nu este rapid înlocuită.

Liderul rus a avertizat, de asemenea, Occidentul că planul său de a limita prețurile petrolului rusesc, ca parte a sancțiunilor sale asupra Ucrainei, va destabiliza piața mondială a petrolului și va determina creșterea prețurilor.

Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 60% în ultimele săptămâni, invocând absenţa unei turbine Siemens aflate în mentenanţă în Canada.

Această decizie a fost denunţată drept „politică” de guvernul german, considerând-o motivată de dorinţa de a exercita presiuni asupra occidentalilor în conflictul din Ucraina.

Marţi, Vladimir Putin a afirmat că Gazprom nu a primit încă „documentele oficiale” pentru a aduce turbina din Canada.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *