Borcanul pentru tips de la localurile din București ar intra în contradicție cu legea care impozitează bacșișul, care, mai nou, trebuie trecut pe nota de plată achitată de client. Bineînțeles, dacă acesta vrea și să-l ofere. Simpla prezență a borcanului pentru tipsuri ar putea să le aducă amenzi patronilor de localuri, chiar dacă până acum nu a fost aplicată niciuna.
Mulți dintre deținătorii cafenelelor încă păstrează borcanul pentru tips, întrucât nu știu cum să procedeze pentru a nu încălca legea.
Unii dintre proprietarii cafenelelor au renunțat la acest borcănel pentru că nu știu dacă mai este legal și nu și nu vor să își riște afacerea, odată cu intrarea în vigoare a legii bacșișului de la 1 ianuarie 2023.
Deși se împlinesc două săptămâni de la implementarea legii, niciun control ANAF nu a sancționat proprietarii care păstrează tips-ul într-un borcan, pe tejghea, transmite Ziarul Financiar, via B1TV.
În prezent, proprietarii cafenelelor nu știu dacă acest borcănel mai este sau nu legal. Sub semnul întrebării se află cel mai mult cei care dețin cafenele mici, de tipul „to go”.
„Încă avem borcanul cu bacşiş. La noi nu există să scoţi o pre-notă, să întrebi clientul cât vrea să lase bacşiş. Dacă acesta a plătit, deja i s-a închis bonul, iar dacă mai pune 2-3 lei în borcan, nu putem să îi batem pe casa de marcat pentru că trebuie să apară pe acelaşi bon pe care apare şi un caffe latte, spre exemplu. E complicat”, a spus Radu Savopol, cofondator 5 to go.
„Nu avem nicio idee despre ce trebuie să facem cu borcanul cu bacşiş. Am tot întrebat oameni din domeniu ce fac cu acest bacşiş pe care clienţii îl lasă în borcan, dar nici ei nu ştiu. Momentan, noi avem în continuare borcanul pe bar, dar îl ţinem gol. Nu s-a specificat nimic concret cu privire la acest borcan, la acest mod de a primi bacşiş din partea clienţilor cafenelei”, a adăugat Alexandru Gheorghe, cofondator al cafenelei Cafatory din Bucureşti.
De teamă, unii deținători de cafenele au renunțat la acest borcan pentru bacșiș, întrucât nu își doresc să încalce legea. Aceștia au introdus bacșișul în casa de marcat, urmând ca la final de lună să impoziteze suma respectivă cu 10%.
„Borcanul nu mai este în momentul de faţă în cafenea pentru că am înţeles că nu se mai poate acest lucru, că nu ar mai fi legal. A dispărut, iar bacşişul se duce direct în casa de marcat şi oprim cei 10% pentru ANAF. Munca noastră s-a îngreunat acum”, a spus şi Daniel Turcan, cofondator al cafenelei Arbusto din Râmnicu-Vâlcea.
Leave a comment