Persoanele care au raportat efecte adverse în urma administrării vaccinului antiCOVID sunt într-un număr mic raportat la cele vaccinate, crede medicul infecționist Carmen Dorobăț. Sunt „în limitele procentului de acceptabilitate” pentru un vaccin, susține ea după ce statisticile Ministerului Sănătății au relevat aproximativ 41.000 de reacții adverse după vaccinare.

„Ar trebui să gândim inițial matematic. Este vorba de 41.000 de reacții adverse la peste 17 milioane de administrări. Este vorba despre 0,25%, ceea se înscrie din punct de vedere matematic în limitele de acceptabilitate a unui vaccin în zona medicală. Aceste reacții adverse trebuie să fie undeva până la 4%. Pe de altă parte dacă ne uităm cu atenție, se observă că procentul cel mai important este dat de durerile de cap, este dat de dureri la locul administrării și o serie de reacții hematologice” a declarat medicul Carmen Dorobăț pentru B1TV.

În același timp medicul a atras atenția că este dificil de trasat o graniță între reacții adverse și simptomul post-covid în cazul persoanelor care s-au vaccinat, dar care au făcut Covid ulterior:

Este foarte important să facem deosebirea între astfel de simptome care pot fi vizate de administrarea vaccinului și atunci este foarte important la ce interval de timp de la administrarea vaccinului s-au evidențiat, iar pe de altă parte sindromul post-covid, mulți dintre cei care s-au vaccinat au făcut sindrom post-covid și atunci este greu să detaliem unde este zona între sindrom post-covid și reacții care apar în urma administrării vaccinului.

Există persoane care s-au vaccinat care au făcut și Covid după vaccinare și care au unele modificări, la nivel cardio-vascular, la nivel neurologic și atunci noi medicii ne punem problema, e vorba despre un sindrom post-covid sau e o reacție adversă în urma administrării vaccinului. Este o graniță pe care și noi infecționiștii greu o putem depista pentru că trebuie analize de laborator la fiecare dintre acești pacienți. Procentul este mic dar pacienții trebuie monitorizați” a mai spus Carmen Dorobăț.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *