Exclusiv: Primele secunde ale incendiului de la Matei Balș

Un incendiu a avut loc, vineri dimineață, la un pavilion al Spitalului Matei Balș din București, în urma căruia au murit cinci pacienți. Jurnaliștii de la Europa Liberă au obținut primele imagini video, de la o cameră de luat vederi care acoperă curtea interioară a unității medicale.

Incendiul de la Institutul Matei Balş, soldat cu cinci morți, ar fi izbucnit de la un scurt circuit produs la o priză aflată la patul unui pacient, dependent de oxigen, care avea telefonul mobil la încărcat. Inițial, presa a scris că incendiul a fost produs din cauza unei aeroterme din salon.

Surse din anchetă au declarat pentru GÂNDUL că un instalator a declarat la audieri că unul dintre pacienți avea telefonul la încârcat, iar incendiul ar fi izbucnit de la priza respectivă unde s-a produs un scurtcircuitul. Bărbatului i-a luat foc pijamaua, iar două asistente au încercat să stingă focul cu o pătură. Potrivit surselor, pacientul avea și mască de oxigen, iar lângă el este rezervorul de oxigen.

Pompierii care au internenit pentru salvarea pacienților aflați în interior au povestit că totul era carbonizat și semănă izbitor cu ceea ce au văzut în mass-media că s-a întâmplat la Piatra Neamț.

Adrian Streinu-Cercel, actualmente senator PSD și fost manager al Institutului Matei Balș, a precizat că la momentul izbucnirii incendiului pacienții erau conectați la masca de oxigen, iar starea lor era medie spre severă. Pe lângă cele patru persoane decedate, alte peste 100 au fost evacuate, iar la fața locului au intervenit nu mai puțin de 24 de autospeciale. Clădirea, spune Streinu-Cercel, era veche din 1953, însă fusese refăcută din toate punctele de vedere. Ea fusese renovată recent, spune și ministrul Sănătății.

„Au fost trei persoane care au decedat atunci, în incendiu, și o persoană resuscitată care, din păcate, nu a supraviețuit. Asigur pe toată lumea că vom ajuta aceste familii. Ceilalți pacienți au fost transferați. Unii sunt încă la ATI la «Balș», patru după informațiile mele, ceilalți sunt transferați la patru spitale. Starea lor nu pare să se fi deteriorat. Era o clădire cu pacienți COVID-19 care a trebuit evacuată. Din discuțiile pe care le-am avut, intervenția a fost rapidă. Nu e nimic de reproșat acolo. Trebuie să vedem cauzele. Vorbim de o clădire veche, dar care fusese recent renovată. «Matei Balș» e una din instituțiile de sănătate care a fost bine finanțată în ultimii ani, atât din buget, cât și din alte surse. Știu că a fost aviz, el se dă înainte de a se face lucrări într-o clădire. Aștept rezultatele anchetei. Aștept rapoartele”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, la Matei Balș.

Un incendiu a avut loc, vineri dimineață, la un pavilion al Spitalului Matei Balș din București, în urma căruia au murit cinci pacienți.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *