Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni, după o întâlnire cu reprezentanții minerilor, că cei aproximativ 3.000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara își vor primi salariile restante în trei tranșe, prima dintre ele urmând să aibă loc pe 25 și 26 februarie. Liderii de sindicat le-au cerut minerilor să oprescă protestul.

Raluca Turcan a precizat că o primă măsură a fost elaborarea unei Ordonanțe de Urgență, deja publicată în Monitorul Oficial, prin care din fondul de garantare al salariilor pot fi făcute plățile către Complexul Energetic Hunedoara, aflată în insolvență, potrivit Digi 24.

„Astăzi vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care vom elabora și prezenta normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăților, rezultată din OUG”, a completat ministrul Raluca Turcan.

„Vom aloca bani în trei tranșe pentru drepturile salariale restante, după cum urmează: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajații care intră la pensie și, de asemenea, pentru asigurarea transportului spre și de la locul de muncă, precum și tichetele de masă”, a mai declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a adăugat că „în prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției la căldură”.

„Am agreat ca aceste plăți în trei tranșe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 26 minerii să poată să încaseze drepturile restante și o parte din beneficiile restante, cum sunt tichtele de masă și banii de transport, și un alt mare avantaj al acestei soluții este că toată compania capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizeze și să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcționarea pe termen lung”,  a mai spus ministrul Raluca Turcan.

Raluca Turcan: În sănătate și justiție, nivelul sporurilor reprezintă 85%

“Sporurile trebuie să aibă două principii de bază pentru care sunt acordate. Unul este acela pentru categorii de muncă speciale care necesită sporuri şi un alt principiu este acela al motivării”, a spus Turcan.

Raluca Turcan a  adăugat că ar trebui să se ţină cont mai mult de partea de salarizare decât de cea de sporuri, atunci când cineva îşi negociază un venit.

“Ne dorim, de asemenea, ca salariile în plată să ţină mult mai mult cont de partea de salarizare decât de partea de sporuri şi atunci când cineva îşi negociază un venit şi stabileşte un venit, inclusiv în sistemul public, să fie atras în primul rând de salariu şi mai puţin de partea de suplimentare a salariului cu sporuri. De aceea, încerc să explic inclusiv un raţionament matematic. Chiar dacă operăm modificări pe sporuri, nu intenţionăm să scădem venitul, ci dimpotrivă, salariile să fie oarecum egalizate şi acestea să fie suplimentate doar pe bază de principii foarte clare, cu sporurile”, a declarat Raluca Turcan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *