Andrei Muraru va fi noul ambasador al României în SUA

Consilierul prezidențial Andrei Muraru urmează să fie numit de președintele Klaus Iohannis ambasador al României în Statele Unite, scrie G4Media.

 Muraru, 39 de ani, este consilier prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

Absolvent al Facultății de Istorie, Muraru este licențiat al programului de master „Românii și Europa” și doctor în Istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, el a lucrat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare, ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale.

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Andrei Muraru a fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obținut recent o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

Andrei Muraru este autor al cărții Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniștii și Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluția din 1989. Învinși și învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Șandru), Polirom, 2020, şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014.

Andrei Muraru este publicat, de asemenea, numeroase studii științifice și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă.

Andrei Muraru a fost decorat de Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) și pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de Președintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana.

Muraru a fost numit Consilier Prezidențial la data de 22 decembrie 2014.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul