Președintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să „explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat”.

„Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Decizia de clasare a dosarului a fost dată când la șefia DIICOT se afla Giorgiana Hosu, numită în martie 2020, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Tot prin decret semnat de Iohannis a fost numită procuror general Gabriela Scutea, tot în pofida avizului negativ al CSM. Postul de la DIICOT rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal. Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT în septembrie 2020, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

Klaus Iohannis susține că pașaportul de vaccinare ar trebui folosit în scop medical

Președintele  Iohannis a susținut, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European de joi, că certificatul european de vaccinare pentru călătorii ar trebui folosit în scop medical. De asemenea, Klaus Iohannis a spus că la nivelul UE nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește restricțiile impuse, “care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Legat de procesul de vaccinare, președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ciuda unor întârzieri în livrarea vaccinurilor și a unor ritmuri diferite în statele membre, evoluțiile sunt pozitive la nivel european, vaccinarea desfășurându-se conform planificării.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *