A explodat prețul gazelor. Cât a ajuns prețul unui megawatt oră
A explodat prețul gazelor. Cât a ajuns prețul unui megawatt oră

A explodat prețul gazelor. Prețul unui megawatt oră a ajuns la valoarea de 400 de lei. De notat este că achizițiile cantităților de gaze se fac acum pentru livrări începând cu luna noiembrie, până în semestrul unu al anului viitor.

Miercuri, s-au tranzacționat 3 GWh cu furnizare în luna noiembrie la un preț mediu ponderat de 403,65 lei/MWh (81,58 euro/MWh). În ziua precedentă, marți, au fost achiziționați 49,5 GWh cu livrare în primul trimestru al anului viitor la un preț de 421,99 lei/MWh (85,28 euro/MWh), relatează profit.ro, preluat de B1TV.

Comparativ, pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul gazului cu livrare în noiembrie era cu 2 euro mai redus, de 79,6 euro/MWh, iar cel pentru trimestrul 1 al anului viitor, cu 6 euro mai mic, de 79,1 euro/MWh.

A explodat prețul gazelor. Creșterea din ultimele zile poate fi explicată prin panica din rândul furnizorilor, urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.

El susține că deficitul de gaze cu care ne vom confrunta în această iarnă va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus România dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria.

Prognozele pesimiste ale evoluției prețului gazului marfă arată că acesta poate să depășească valoarea astronomică de 550 lei/MWh în următoarele luni.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *