A treia doză de vaccin va fi inoculată și românilor dacă va exista o decizie luată la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății și în cadrul celorlalte foruri internaționale, afirmă secretarul de stat Andrei Baciu.

Sunt încă prea puține date din practica internațională care să demonstreze o astfel de necesitate, pentru a treia doză de vaccin, a explicat luni seară Andrei Baciu, la Digi24.

Noi discutăm. În momentul de față, nu există date din practica din lumea reală, cum se spune, care să genereze astfel de decizie la nivel internațional. Noi ne aliniem întotdeauna cu deciziile luate de OMS și de celalalte foruri internaționale”, a spus Andrei Baciu.

El a arătat că în momentul în care se va evidenția o astfel de nevoie, va fi nevoie de contracte semnate la nivel european, or Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Pfizer BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze, deci accesul la vaccin nu va mai fi o problemă.

Vaccinul ar putea suferi o adaptare pentru tulpina Beta

Pe de altă parte, în prezent se ia în considerare și se cercetează adaptarea vaccinului la tulpina Beta, spune Andrei Baciu.

Spre deosebire de tulpina Delta, tulpina Beta este este mai puțin contagioasă, însă are o capacitate mai mare de a „păcăli” sistemul imun, cu alte cuvinte, vaccinul este mai puțin eficient asupra tulpinii Beta (depistată inițial în Africa de Sud – n.r.) decât asupra tulpinii Delta (depistată în India și care este dominantă acum în Europa – n.r.).

Astfel, s-ar putea să existe la un moment dat un vaccin adaptat pentru tulpini emergente și în acest caz s-ar putea vorbi despre o a treia doză.

Deci, se lucrează la aceste variante din punct de vedere științific, administrativ, comercial. N-o să mai fim nepregătiți, avem o soluție științifică și se fac toate demersurile, astfel încât, dacă va fi nevoie să putem acționa pe loc și să salvăm cât mai multe vieți”, a explicat Andrei Baciu.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul