Adrian Câciu
Adrian Câciu

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, spune că Executivul va veni cu un mix de măsuri pentru a proteja economia, care va include și zona de energie și combustibili. El a spus că situația economică a României este stabilă și că există discuții cu investitori care vor să se relocheze din Ucraina în România. Ministrul a vorbit și despre inflație și a explicat că aceasta nu se reduce prin scăderi de taxe, ci prin măsuri structurale.

„Efectele acestui conflict se văd, se simt, incertitudinile vor exista în economia europeană, dar și națională, pe tot parcursul anului. Toată Europa spune asta, nu doar eu. Ceea ce trebuie făcut e să venim cu un mix de măsuri prin care să finanțăm puternic economia și să sprijinim cetățenii în această perioadă. Asta fac și celelalte state, asta facem și noi. Și acest mix de măsuri trebuie finanțat din cel puțin trei surse, care înseamnă fonduri europene – aici trebuie să tragem cât mai multe fonduri europene, felxibilizarea fondurilor europene la dispoziție, cadrul financiar multianual 2014-2020, banii din PNRR, pe de altă parte mecanismul SURE care e chiar în discuție de a fi restructurat și convertit în zonăAcest instrument era pentru pandemie. Ei bine, banii din acel instrument să fie redirecționați pentru atenuarea efectelor negative generate de conflictul din Ucraina”, a spus Adrian Câciu la Digi 24.

„Cât despre prețurile la energie, Comisia va veni în două săptămâni cu o nouă comunicare cu privire la măsuri pe care statele membre le pot lua pentru atenuarea efectelor generate de prețul la energie. Prețurile, în toată Europa, mai ales în zona de gaz, ajung la un nivel foarte ridicat. Noi suntem într-o situație de stabilitate – asta trebuie să înțeleagă și românii. Sutem într-o situație de stabilitate de securitate – chiar dacă avem un conflict la graniță, suntem o țară sigură, membră NATO -, de stabilitate financiară – cursul leu-euro e mai mic decât era în noiembrie, e un semnal foarte puternic. Dacă ne uităm la regiune toate monedele din regiune s-au depreciat masiv în fața euro, iar leul a rămas stabil”, a spus Adrian Câciu la Digi 24.

Inflația nu se oprește prin taxare, nici prin diminuarea taxării, inflația se oprește prin măsuri structurale. Pot fi și măsuri temporare care să aplatizeze curba inflației. Dacă Banca Națională spune că 80% din inflație e creată de prețurile la energie, înseamnă că trebuie să acționezi structural asupra energiei”, a mai spus Adrian Câciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *