SUA acordă un ajutor Republicii Moldova de 30 de milioane de dolari
SUA acordă un ajutor Republicii Moldova de 30 de milioane de dolari

SUA acordă un ajutor Republicii Moldova de 30 de milioane de dolari pentru a trece mai ușor peste greutățile economice generate de războiul din Ucraina.

Administrația Biden motivează ajutorul financiar făcând referire la dificultățile „cauzate de războiul neprovocat și nejustificat al Kremlinului” împotriva Ucrainei, a declarat joi o agenție a guvernului american, citată de agenția AP.

Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională a transmis că fondurile vor fi plătite Moldovei – considerată una dintre cele mai sărace țări din Europa, o zonă tampon între Ucraina și România – prin intermediul unui fond fiduciar al Băncii Mondiale. O parte din fonduri vor fi folosite pentru plata unor datorii din achizițiile anterioare de energie electrică, arată B1TV.

Republica Moldova se confruntă cu situații extreme ca urmare a invaziei Ucrainei de către forțele ruse.

Sunt grupuri mari de refugiați din calea războiului, dar și o criză energetică acută care s-a agravat după ce Moscova a redus drastic livrările, în condițiile în care Moldova, la fel ca multe alte țări europene, era dependentă de gazul rusesc. În plus, inflația galopantă duce la imposibilitatea populației de a-și plăti facturile de energie pe timpul iernii.

În ultimele luni, Moldova a suferit, de asemenea, pene majore de energie electrică ca urmare a bombardamentului rusesc asupra rețelei energetice a Ucrainei. Moldova importa energie prin rețelele din Ucraina, iar acum primește din România.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *