Sănătatea populației este la cote maxime în două țări sărace din Europa, relevă un studiu de piață realizat de o companie privată. Studiul evaluează consumul de produse derivate din tutun în Europa, raportat principalelor categorii de boli care afectează mortalitatea, și este realizat de SnuffStore.

Moldova și Belarus se clasează pe locurile trei și patru în topul celor mai sănătoase populații din Europa, cu mult înaintea majorității țărilor UE, într-un studiu realizat de SnuffStore.

Clasamentul este condus de Suedia și Finlanda, care au unele dintre cele mai mici procente de fumători din Europa și cu o populație foarte activă din punct de vedere fizic, ceea ce duce la o speranță de viață de 83 de ani și, respectiv, 82 de ani.

Cu toate acestea, în mod surprinzător, Moldova ocupă locul al treilea, în ciuda faptului că este cea mai săracă țară din Europa și se descurcă deosebit de bine, deoarece populația sa este una dintre cele mai active din punct de vedere fizic din Europa.

Moldova este a treia cea mai sănătoasă țară; acest lucru se datorează ratei scăzute a obezității, care este a doua cea mai mică din Europa. Aceste niveluri scăzute ar putea fi puse pe seama procentajului [foarte scăzut] al populației care este insuficient de activă, care, potrivit OMS, este cel mai scăzut din Europa”, a transmis SnuffStore într-un comunicat de presă, potrivit B1TV.

De asemenea, Belarus are un profil foarte asemănător și se află imediat după Moldova în ceea ce privește procentul populației care se menține în formă prin activitate fizică, susținută de cheltuielile generoase ale statului pentru sport.

Belarus are unul dintre cele mai scăzute niveluri de inactivitate fizică, iar cu peste 23.000 de locații sportive (adică 2,5 la fiecare 1.000 de locuitori), este clar că acolo nu duce lipsă de activități sportive.

De asemenea, au cinci medici la 1.000 de locuitori, ceea ce este peste medie. Belarușii fumează și beau mai mult decât alte națiuni; cu toate acestea, are totuși o rată de obezitate sub medie și niveluri scăzute de depresie potrivit statisticilor”, relatează SnuffStore.

Cu toate acestea, atât oamenii din Moldova, cât și din Belarus au suficiente obiceiuri proaste pentru ca speranța de viață în ambele țări să fie cu zece ani mai mică decât cea a Suediei și Finlandei, cu 72 de ani și, respectiv, 73 de ani. Toate celelalte țări din top zece au o speranță de viață de peste 80 de ani.

În timp ce moldovenii consumă doar 7,5 litri de alcool pe an – un nivel scăzut în comparație cu standardele europene – belarușii beau mult mai mult, consumând în medie 11,4 litri de alcool pe an, înaintea francezilor, care consumă 10,4 litri și sunt a doua cea mai bețivă populație din top zece.

Și ambele națiuni sunt fumători înrăiți în comparație cu restul top zece, cu 25,3% dintre moldoveni dependenți de tutun și o pondere și mai mare de 30,5% în Belarus, între dublu și triplu față de majoritatea celorlalte țări europene. Dintre primele zece, doar Elveția se apropie de niveluri comparabile de fumat, unde 25,5% din populație fumează.

Fotografie de Ketut Subiyanto

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *