alexandru rafila
alexandru rafila

Al cincilea val COVID ar putea să persiste în România aproape două luni, consideră ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Va începe în ianuarie și va dura până în martie, consideră medicul.

Alexandru Rafila a vorbit marți despre cel de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19 care stă să lovească și România, în contextul răspândirii variantei Omicron.

Alexandru Rafila consideră că februarie şi martie vor fi lunile de risc maxim pentru țara noastră.

Eu cred că valul al cincilea al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate. Probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a declarat Alexandru Rafila, marţi la Parlament.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că persoanele vaccinate doar cu o doză vor primi un certificat electronic COVID, însă de-abia după ce se vor vaccina cu a doua doză acesta va deveni definitiv.

Ce se va întâmpla cu certificatul verde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit marți detalii despre proiectul privind certificatul verde. Acesta a subliniat că proiectul nu introduce automat certificatul verde la locul de muncă.

Este vorba despre o propunere pe care noi am făcut-o din partea Ministerului Sănătății lucrată împreună cu cei de la INSP, nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde, ci pregătește România ca în cazul în care apare o situație epidemiologică deosebită care să se traducă printr-un nou val pandemic să avem la dispoziție un instrument care să prevină creșterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr de decese important și cred că această măsură alături de măsurile generale de sănătate publică, este un demers rațional pentru că nu putem să acceptăm să așteptăm ca lucrurile să se întâmple și să nu luăm niciun fel de măsură” a spus Rafila.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *