Alegerea vaccinului anti-COVID o va face medicul la locul de vaccinare
Alegerea vaccinului anti-COVID o va face medicul la locul de vaccinare

Alegerea vaccinului anti-COVID o va face medicul la locul de vaccinare. Pe piață intră în câteva zile și vaccinul Moderna, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, care a vorbit despre diferențele față de vaccinul Pfizer, deja folosit în România.

Vaccinul Moderna a fost aprobat de Agenția Europeană a medicamentului în urmă cu câteva zile, urmând să ajungă în câteva zile simultan în țările din Uniunea Europeană, inclusiv România.

Alegerea vaccinului anti-COVID. Andrei Baciu a explicat în platoul B1TV că alegerea între cele două tipuri de vaccin pentru imunizarea populației va rămâne la latitudinea medicilor. Este mai degrabă o problemă administrativă, căci ține seama de stocuri.

„Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinul de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și soful face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează”, a spus Andrei Baciu.

Andrei Baciu a explicat care sunt asemănările și deosebirile între cele două tipuri de vaccin:

„Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detalii”.

Andrei Baciu a mai precizat că este exclus ca cele două vaccinuri să fie combinate:

„Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai este motivul pentru care ți face o programare se blochează două zile diferit pentru rapel. Se blochează și ziua 21 dacă se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”.

Secretarul de stat a precizat că la nivel global în acest moment există un deficit de vaccin în raport cu nevoia de imunizare a populației:

„Din nefericire, la nivel global, nu doar în România, nu există suficiente doze care să acopere toată cererea. Există o livrare eșalonată. Cu cele două tipuri de doze însumate tot nu sunt suficiente pentru a acoperi toată nevoia și toată solicitarea din momentul de față. Cu toții ne dorim să retrăim o viață normală. Au trecut sărbătorile de iarnă. În alți ani ne reuneam într-un cadru mai larg. În momentul de față vaccinul este singura soluție care ne permite reîntoarcerea la o viață normală” a mai spus Andrei Baciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *