PTQ0MCZoYXNoPTFjY2Y5YTU2NjAzNjNlMGIxODJiN2JjM2EyM2U1NTEy.thumb 1

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat marţi că impactul umanitar al războiului din Ucraina este unul uriaş şi că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu va scăpa nepedepsit.

„Tot ce vedem astăzi este o dovadă că, în urma unui calcul greşit pe care şi l-a făcut preşedintele Putin, un calcul greşit cu privire la hotărârea ucrainenilor de a se apăra, un calcul greşit cu privire la hotărârea Occidentului de a face Rusia să plătească costurile acestui război, un calcul greşit cu privire la unitatea pe care o avem ca parteneri europeni şi un calcul greşit cu privire la hotărârea manifestată de NATO în ultimele luni, este mai puternic decât oricând NATO”, spune Alexander De Croo.

„Acum câţiva ani, unii parteneri începuseră să se îndoiască. Întrebarea a primit răspuns între timp, NATO este aici, este puternică şi este o organizaţie pe care putem conta. Este foarte important pentru mine să pot să mă adresez dumneavoastră şi cetăţenilor dumneavoastră pentru a spune cât este de important pentru noi faptul că securitatea noastră este una colectivă. Frontiera dumneavoastră este şi frontiera noastră şi o vom apăra împreună”, a afirmat prim-ministrul belgian, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii avute la Palatul Cotroceni, Alexander De Croo.

El a subliniat că impactul umanitar al războiului din Ucraina este unul uriaş.

„Sunt peste un milion de ucraineni care au plecat de unde locuiau. În Belgia avem peste 35.000 de refugiaţi înregistraţi”, a spus Alexander De Croo.

Oficialul belgian a susţinut, în context, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va scăpa nepedepsit.

„Poate ar fi trebuit să mai menţionez un ultim calcul greşit al preşedintelui Putin – şi anume că nu va scăpa nepedepsit. Vedem crimele de război comise, vedem că a fost ţintită populaţia civilă, vedem refugiaţii care sunt atacaţi, ne este foarte limpede şi am discutat că suntem uniţi în sensul că lucrurile astea trebuie cunoscute, evaluate şi urmărite penal la un moment dat. Unii oameni sunt răspunzători pentru ceea ce s-a întâmplat şi trebuie traşi la răspundere”, a punctat Alexander De Croo.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *