Președintele Senatului Florin Cîțu a declart marți că pachetul de măsuri socio-economice agreat de coaliție nu a fost discutat în partid și că e mai degrabă „o listă de intenții”.

Întrebat despre rata inflației care a ajuns în martie la peste 10%, Florin Cîțu a spus că s-au adeverit prognozele sale. „Aseară ministrul Finanțelor spunea că nu va fi inflația de două cifre în martie, azi a fost contrazis”, a spus fostul președinte al liberalilor.

„Am văzut și eu aseară în premieră acea prezentare. Pare că sunt măsuri agreate în Coaliție. Nu au fost discutate în PNL, posibil să fi fost discutate într-un cadru restrâns și agreate în Coaliție. (…) În momentul acesta îmi aduce aminte de o melodie de la Metallica „Fight fire with fire”. Cam așa arată această strategie, să vedem dacă va funcția. E complicat să faci o analiza ca economist. E o listă de intenții”, spune Florin Cîțu.

Acesta susține că a atras atenția că va încetini creșterea economică, în timp ce inflația va crește.

„Vedem că din păcate estimările pe care le-am făcut s-au adeverit. Am atras atenția că vom avea o decelerare a creșterii economice, vom avea o inflație cu două cifre în martie, și așa s-a întâmplat. Nu poți să dai vina pe războiul din Ucraina. Dacă te uiți la țările din jur, nimeni nu are ajustările noastre”, spune Florin Cîțu, despre estimările Băncii Mondiale care au redus prognoza de creștere economică la 1,9% de la 4,3%.

„Va fi foarte greu să corectezi această inflație. Estimările BNR arătau că vom avea o inflație de 10% la finalul anului”, mai spune președintele Senatului.

Întrebat de jurnaliști ce măsuri ar trebui luate de guvern pentru a încetini creșterea inflației, Florin Cîțu a răspuns: „Voi chiar vreți să fiu dat afară din partid? O să spun opinia mea în BEX PNL”.

„Eu mă uit la ce comunică guvernul. Aseară ministrul Finanțelor spunea că nu va fi inflația de două cifre în martie, azi a fost contrazis. Până la urmă românii vor fi cei care vor judeca efectele. Vă spun că am administrat o economie în cea mai mare criză din ultima sută de ani împreună cu colegii mei din PNL și am găsit soluții. Trebuie să avem mai mult curaj să impunem măsuri liberale”, a mai spus Florin Cîțu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *