Partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) își propune să formeze un nou grup în Parlamentul European, numit „Suveraniștii”. Această mișcare vine după ce AfD a fost exclusă din grupurile eurosceptice existente.

Publicația „Der Spiegel” a dezvăluit primul această informație, citând un e-mail către administrația parlamentară în care un reprezentant AfD solicita o sală pentru 100 de persoane pentru „reuniunea constitutivă a unui nou grup parlamentar”, transmite PsNews.

Programul noului grup se va baza pe „Declarația de la Sofia” a partidului bulgar pro-rus Wasraschdane (Renaștere). Principalele puncte ale programului includ:

– Opoziția față de „ideologiile globaliste” și birocrația UE

– Apelul la negocieri de pace în războiul din Ucraina

Potrivit surselor, printre posibilii membri ai acestui nou grup s-ar putea număra:

– SOS România (partidul înființat de Diana Șoșoacă)

– Se Acabó la Fiesta (Spania)

– NIKH (Grecia)

– Konfederacja (Polonia)

– Hnutie Republika (Slovacia)

– Mi Hazánk Mozgalom (Ungaria)

Un expert în politică europeană a comentat: „Formarea acestui nou grup reflectă tendințele eurosceptice și naționaliste în creștere în anumite părți ale Europei. Rămâne de văzut dacă vor reuși să atingă pragul necesar de 23 de membri din cel puțin șapte state pentru a forma un grup oficial.”

Este important de menționat că AfD va avea 14 eurodeputați în noul Parlament European, după excluderea candidatului său principal, Maximilian Krah, din cauza unor controverse legate de declarații despre fosta organizație paramilitară nazistă „SS”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *