Ambasada SUA din Ucraina ar putea fi mutată în Polonia
Ambasada SUA din Ucraina ar putea fi mutată în Polonia

Ambasada SUA din Ucraina ar putea fi mutată în Polonia, după recenta declarație a lui Putin prin care a recunoscut independența celor două regiuni separatiste din Ucraina.

SUA iau în calcul să mute ambasada din Ucraina în Polonia, mai ales că Vladimir Puțin a ordonat armatei ruse „să asigure pacea” în republicile separatiste Donețk și Lugansk, ceea ce înseamnă practic intrarea Rusiei pe teritoriul oficial al Ucrainei.

Tot personalul rămas al Departamentului de Stat al SUA din Ucraina a fost evacuat luni în Polonia, relatează Bloomberg citat de B1TV, ca răspuns la trimiterea de trupe a președintelui rus Vladimir Putin în două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Președintele Biden a avertizat de săptămâni întregi că Putin a plănuit să invadeze Ucraina, invocând informații și faptul că Rusia și-a petrecut ultimul an ducând trupe la granița cu Ucraina; se estimează că există aproximativ 190.000 de efective militare în prezent. La sfârșitul lunii trecute, Departamentul de Stat a redus personalul de la ambasada din Kiev și a evacuat familiile angajaților, înainte de a muta temporar ambasada la Lyiv, în vestul Ucrainei.

Mai mulți oficiali americani au declarat pentru Bloomberg că personalul este cazat la un hotel chiar peste granița cu Ucraina, așa că, dacă situația de securitate pare stabilă marți, le va fi ușor să se întoarcă. În timp ce personalul se află în Polonia, toate activitățile ambasadei și consulare vor continua, au spus oficialii, iar angajații ucraineni vor primi probabil asistență suplimentară, inclusiv avansuri la salarii.

Vladimir Putin, discurs fluviu pentru Rusia mare

Luni seară, Vladimir Putin a ținut un discurs de peste o oră în care, înainte să anunțe că recunoaște independența regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk, a făcut o mică istorie a țării, dar în viziunea sa.

O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin de la Rusia. Înainte și după al Doilea Război Mondial, Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria, iar în 1954, Hrusciov a dat Crimeea. Așa a fost formată Ucraina”, a spus Putin.

Președintele Rusiei a mai afirmat că autoritățile din Ucraina au construit apoi o țară „negând tot ce ne unește”, deci nu e de mirare că a crescut acolo „numărul naționaliștilor și al fasciștilor care au pretenții teritoriale față de Rusia”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *