Analistul Radu Soviani a lansat critici dure la adresa guvernării, acuzând lipsa de politici administrative reale și supradimensionarea aparatului bugetar.

„Avem peste 1,2 milioane de angajați la stat. Comparăm cu 2004, când erau 800.000 la 22 milioane de români. Acum sunt 1,2 milioane la 19 milioane declarați, în realitate 16 milioane. Deci e un balon umflat, pe fondul lipsei de politici administrative reale”, a afirmat Soviani la B1 TV.

Acesta a pus la îndoială și cifrele oficiale privind evoluția economică și inflația, susținând că Institutul Național de Statistică (INS) „inventează date” la comanda premierului Marcel Ciolacu. „Când ai o creștere economică de 0,5% într-un trimestru, după ce ai făcut un deficit record pe datorii, e clar că e o creștere dacă nu inventată…Am argumente să spun că e inventată!”

„Din păcate, România e singurul stat din UE în care INS e o agenție guvernamentală, subordonată Secretariatului General al Guvernului”, a explicat Soviani.

El a relatat că premierul Ciolacu a anunțat recent „o surpriză” legată de datele INS privind inflația. „E înspăimântător! În Grecia s-au găsit date de mistificare a PIB-ului, datoriei, inflației. Numai că acolo au răspuns penal inclusiv decidenți”, a avertizat economistul.

Soviani a pus la îndoială și datele INS potrivit cărora produsele alimentare s-au scumpit în ultimul an cu doar 2,07%: „Oare doar cu atât de puțin?”. El a invocat „o oarecare ticăloșie administrativă”, Ciolacu „dând ordin unei instituții din Guvern să vină cu date care să-i convină”, deși România are cea mai mare inflație din UE.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *