andrei baciu
andrei baciu

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), este invitat la Interviurile Digi24.ro, unde va răspunde la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru.

„Desființarea CNCAV e un moment important. Vaccinarea va continua pentru cei acre vor dori să se vaccineze dar se face transferul de la o campanie către o activitate clasică de vaccinare. Procesul în sine va continua.
Pandemia s-a încheiat? Virusul va rămâne între noi, o să mai fie momente, și acum avem un mic trend ascendent de câteva zile. O să vedem cât de mult și cum vor arăta în perioada următoare”, a spus Andrei Baciu.

„Fix despre asta era vorba, despre ce putem să învățăm din experiențele noastre, care sunt lecțiile învățate care ne fac să ajungem în situații mai bune în momente de criză. Să ne gândim la experiența funcțională, dacă am avut acces la un vaccin în același timp cu cei din Franța, din Spania, tot procesul logistic s-a desfășurat fără probleme. Au fost instituții ale statului care au reușit să se mobilizeze și să vaccineze până la urmă unul din doi români”, spune Andrei Baciu la interviurile Digi 24.

„Poate să observe oricine că nu mai este nevoie de o acțiune de tip campanie de vaccinare. În următoarele săptămâni vom finaliza și partea juridică.Procesul în sine este unul care s-a desfășurat cu eforturi mari de către oameni și instituții ale statului, cu profesionalism.Platforma de vaccinare a avut 79 de milioane de vaccinări”, spune Andrei Baciu.

„Ce se întâmplă cu vaccinarea? În momentul de față avem 227 de centre active, suplimentar avem posibilitatea să ne vaccinăm și la medicii de familie. Transferăm activitatea de vaccinare la medicii de familie. Noi o să pregătim o hartă unde să fie toate adresele și toate locațiile. Nu va fi nevoie să te vaccinezi la propriul rău medic de familie, dacă medicul tău de familie nu vrea să facă vaccinul anti Covid.Câte doze de vaccin sunt în România? Asta este o chestiune cu care ne confruntăm”, a spus Andrei Baciu.

„Este un număr de ordinul milioanelor. S-a vorbit de ce are România atâtea doze în plus? Comisia Europeană a făcut acorduri cu cele șase companii. Norocul a făcut ca cinci din șase să facă vaccinuri eficiente. S-au luat 4 miliarde de doze la nivel european, astfel încât oricare ar fi scenariul, populația europeană să aibă acces prioritar la vaccin”, a mai spus Andrei Baciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *