Angela Merkel nu regretă apropierea de Rusia în politica energetică
Angela Merkel nu regretă apropierea de Rusia în politica energetică

Angela Merkel nu regretă apropierea de Rusia în politica energetică de dependență pe care a dus-o timp de 16 ani cât s-a aflat la conducerea Germaniei. Era foarte „rațional” ca țara să se aprovizioneze cât mai ieftin cu gaze naturale, a explicat ea acum, în contextul în care Vladimir Putin și Putin au devenit inamicii Europei.

Din perspectiva epocii, era foarte raţional şi de înţeles aprovizionarea cu gaz de reţea, inclusiv din Rusia, care era mai ieftin decât GNL (gaz natural lichefiat) provenind din alte regiuni ale lumii”, a spus ea într-o conferinţă de presă la Lisabona, potrivit agențiilor de presă internaționale preluate de Hotnews.

Întotdeauna acţionezi în timpul în care te afli”, a remarcat ea în faţa reporterilor, întrebată despre apropierea guvernului ei faţă de Rusia.

Chiar şi în timpul Războiului Rece, Rusia a fost un furnizor de energie de încredere”, a adăugat Merkel, care a vizitat capitala portugheză în calitate de preşedinte al juriului unui premiu dedicat adaptării la schimbările climatice.

Nu regret absolut deloc deciziile luate”, a subliniat ea, spunând de asemenea că nu „s-a răzgândit” cu privire la abandonarea energiei nucleare.

De la invazia rusă a Ucrainei în februarie, fosta şefă a guvernului german de centru-dreapta a fost acuzată că a sporit dependenţa Europei faţă de energia din Rusia, mai ales prin promovarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2, în ciuda rezervelor partenerilor săi europeni şi american.

Succesorul ei, Olaf Scholz, a susţinut la rândul său că Germania „s-a bazat prea mult şi prea unilateral pe aprovizionări energetice din Rusia”.

Angela Merkel a recunoscut totuşi că războiul din Ucraina a schimbat situaţia. „Acest atac brutal al Rusiei a adus o schimbare (…). Şi, desigur, noul guvern trebuie să se ocupe de asta şi o face”, a spus ea, făcând referire la guvernul condus de social-democratul Olaf Scholz.

Germania şi alte ţări europene încearcă să pună capăt dependenţei lor faţă de petrolul şi gazele ruseşti după ce Putin a invadat Ucraina.

Anul trecut, 55% din importurile de gaze ale Germaniei au venit din Rusia, parţial un rezultat al continuării legăturilor comerciale cu Rusia de către Merkel şi susţinerii controversatei conducte Nord Stream 2, chiar şi după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014, notează Reuters.

Autorizarea conductei Nord Stream 2, concepută pentru a dubla importurile de gaze din Rusia până în Germania prin Marea Baltică, a fost suspendată de Berlin în zilele premergătoare invaziei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *