Anularea hotărârii certificatelor verzi poate fi obținută în instanță, explică chiar liderul PNL, Ludovic Orban. Liderul liberal arată că obligativitatea prezentării certificatelor verzi pentru a intra în anumite instituții a fost statuată prost, printr-o hotărâre de guvern, și nu printr-o lege adoptată de Parlament, așa cum a stabilit Curtea Constituțională.

Hotărârea de Guvern privind introducerea certificatului verde COVID poate fi anulată dacă este atacată în contencios, a spus Ludovic Orban. Președintele PNL a amintit că deja există o decizie a Curții Constituționale conform căreia orice restrângere a drepturilor și libertăților poate fi făcută doar prin lege adoptată de Parlament. O opinie similară a avut și Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Anularea hotărârii certificatelor verzi. „Există o pronunţare a CCR, care spune că orice restrângere de drepturi trebuie să fie făcută doar prin lege adoptată de Parlament”, a declarat președintele PNL, la Europa FM, potrivit B1TV.

În opinia lui Orban, Hotărârea de Guvern prin care a fost introdus certificatul verde COVID „poate fi anulată dacă e atacată în contencios şi o instanţă de contencios anulează actul respectiv”.

„Cred că poate fi transferată într-un proiect de lege şi noi ne angajăm să trecem foarte repede prin Parlament proiectul de Lege”, a mai afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate săptămâna trecută, în localitățile în care rata de infectare cu coronavirus e între 3 și 6 la mie, accesul la diverse evenimente, precum nunți și botezuri, și în diverse spații publice, precum restaurante și cinematografe, e condiționat de prezentarea certificatului verde COVID. De miercuri, în această situație e și Capitala. Certificatul digital atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau existenţa unui test negativ recent făcut.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *