Apel către țările bogate din partea OMS. Organizația Mondială a Sănătății
Apel către țările bogate din partea OMS. Organizația Mondială a Sănătății

Apel către țările bogate din partea OMS. Organizația Mondială a Sănătății solicită țărilor cu posibilități financiare să doneze bani pentru un program care să asigure acces la vaccinuri și tratamente, dar și teste COVID în țările cu venituri mici sau medii. Ar fi nevoie de 16 miliarde de dolari pentru asta.

OMS a propus ca națiunile cu venituri mai mari să doneze proporțional cu contribuția lor la comerțul mondial, în timp ce țările cu venituri medii ar trebui să își autofinanțeze costuri suplimentare de 6,5 miliarde de dolari, a anunțat miercuri agenția Națiunilor Unite.

Este al doilea apel al OMS, față de cel din octombrie, de a strânge 23,4 miliarde de dolari pentru planul ACT-Accelerator. Din cele 16 miliarde de dolari solicitate pentru finanțarea programului principal, OMS a reușit să strângă doar 800 de milioane de dolari.

Țările sărace au parte de cea mai cruntă pandemie

Directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut țărilor bogate să își intensifice sprijinul față de cele mai sărace pentru a aduce mai aproape sfârșitul pandemiei.

Aproximativ jumătate din țările lumii au ratat obiectivul OMS de a vaccina cel puțin 40% din populația lor până la sfârșitul anului 2021.

Doar 0,4% din cele 4,7 miliarde de teste Covid administrate la nivel mondial au fost folosite în țări cu venituri mici, a spus OMS.

Apel către țările bogate. Programul ACT-Accelerator își propune să răspândească teste, tratamente, vaccinuri și echipamente de protecție personală în țările cu venituri mici și medii.

La doi ani de la izbucnirea epidemiei de Covid-19, Europa ar putea intra în curând într-o „perioadă lungă de liniște” din cauza ratelor ridicate de vaccinare, a anunțat OMS la începutul lunii.

Este posibil să răspundem la noile variante care vor apărea inevitabil – fără a reinstala tipul de măsuri perturbatoare de care aveam nevoie înainte”, a spus Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa.

El a cerut totuși autorităților sanitare să protejeze grupurile de risc și să promoveze responsabilitatea individuală.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *