Apele Dunării au scăzut atât de mult din cauza secetei, încât au ieșit la suprafață epavele barjelor scufundate aici de-a lungul timpului. Au apărut mai multe insule de nisip în apă, iar la Calafat au ieșit la suprafață ambarcațiuni scufundate în trecut.

Debitul a înregistrat joi un nou minim istoric: numai 1.800 de metri cubi pe secundă, cu aproximativ 2.500 de metri cubi mai puțin decât media lunii august, transmite Digi24.

De la începutul verii, nivelul său a scăzut cu peste un metru în zona localității Calafat. De asemenea, au apărut foarte multe dune de nisip pe Dunăre, iar barjele scufundate în urmă cu mai mulți ani, acum au ieșit la suprafață.

Debitul Dunării va începe să crească săptămâna viitoare, anunță hidrologii

Un bărbat care a locuit toată viața în Calafat susține că despre barjele scufundate pe fundul Dunării auzise doar de la vecini. Acum, însă, a venit să le vadă personal.

-Au luat apă în ele și s-au dus la fund.

-Dar se vedeau înainte? S-au văzut tot timpul?

-Nu. Acuma le vedem, dar până acum…

Dunărea va putea fi trecută cu piciorul, la Calafat, în numai câteva zile, dacă va continua să scadă în același ritm, susțin localnicii, potrivit sursei citate.

-E scăzută, că soțul lucrează la siloz acolo și sunt scăzute… e scăzută rău.

-Mai încarcă barjele acolo?

-Nu mai încarcă, deocamdată.

*

-Uite, eu am 78 de ani și nu am văzut așa ceva.

„Nu dă semne că o să crească substanțial. Mai durează până să crească așa cum trebuie! Nivelul Dunării la Calafat era de 1.800 de metri cubi pe secundă, iar media lunii august era, de obicei, de 4.300 de metri cubi pe secundă. Este cel mai mic nivel înregistrat vreodată în această zonă”, a transmis Marin Tălău, directorul Direcției Apelor Jiu Craiova.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *