Aprovizionarea cu gaze prin conducta Nord Stream ar putea fi întreruptă
Aprovizionarea cu gaze prin conducta Nord Stream ar putea fi întreruptă

Aprovizionarea cu gaze prin conducta Nord Stream ar putea fi întreruptă de Rusia, iar principala țară afectată va fi Germania. Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale prin conducta Nord Stream 1.

Reacția Rusiei vine ca urmare a suspendării proiectului alternativ de alimentare cu gaze Nord Stream 2, una din primele măsuri de sancționare luate împotriva Rusiei de Occident la începutul invaziei din Ucraina.

„În legătură cu acuzațiile nefondate la adresa Rusiei cu privire la criza energetică din Europa și impunerea unei interdicții asupra Nord Stream 2, avem tot dreptul să luăm o decizie corespunzătoare și să impunem un embargo privind pomparea de gaz prin gazoductul Nord Stream 1.” a declarat Novak luni într-o emisiune la televiziunea de stat, adăugând că „deocamdată nu luăm o astfel de decizie”, scrie oilprice.com, citat de B1TV.

Rusia a susținut de mult timp că nu folosea gazul natural ca armă, dar asta nu a împiedicat Statele Unite și alte state să avertizeze Europa că a fi dator față de Rusia pentru o parte semnificativă din aprovizionarea cu gaze naturale ar putea permite acesteia să se înarmeze, arată sursa citată.

Astăzi, acele avertismente par bine întemeiate, deși Rusia încă nu și-a pus în practică aceste amenințări.

Parlamentarii americani au susținut de mult timp că conducta Nord Stream 2 – care acum este completă, dar nu este operațională– ar pune și mai mult Europa în stare de dependență față de Rusia în ceea ce privește securitatea energetică. Germania, care depinde deja de Rusia pentru o mare parte din nevoile sale de gaze naturale, a decis în octombrie anul trecut că conducta Nord Stream 2 nu reprezintă nicio amenințare pentru securitatea aprovizionării.

Dar însăși Germania a cerut ministerului economiei să retragă un aviz obligatoriu în care afirmă că nu reprezintă nicio amenințare, astfel încât țara să poată renunța la conducta după invazia Rusiei în Ucraina.

Europa primește 40% din aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. Dacă Rusia întrerupe fluxul prin Nord Stream 1, prețurile gazelor naturale în Europa vor crește și mai mult. Prețurile gazelor naturale sunt deja la un nivel record, în creștere cu 42%.

Europa, dependentă de gaz rusesc

Prim-ministrul Marii Britanii a ținut să precizeze că în țările europene există dependențe diferite, care vor trebui să fie luate în calcul, relatează BBC.

Există dependențe diferite în diferite țări și trebuie să fim atenți la asta. Nu poți pur și simplu să oprești utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia”, a subliniat Boris Johnson.

Politicianul a recunoscut că „acest lucru se poate face foarte repede în Marea Britanie”, și că ceea ce trebuie făcut „este să ne asigurăm că ne mișcăm cu toții în aceeași direcție”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *