Armata rusă susține că Ucraina este aprovizionată cu arme prin România
Armata rusă susține că Ucraina este aprovizionată cu arme prin România

Armata rusă susține că Ucraina este aprovizionată cu armament prin România, susține un oficial din Ministerul Apărării de la Moscova, iar țara noastră neagă și susține că este „o denaturare grosolană a realităţii”.

Zi de zi autorităţile ucrainene organizează transporturi mari, pe căi rutiere, feroviare şi cu barje din portul Izmail, pe Dunăre, de cereale, porumb, culturi oleaginoase şi animale către România. Circa 20 de milioane de tone au fost exportate. În schimbul acestor produse, în Ucraina sunt aduse arme şi muniţii străine”, a declarat general-colonelul rus Mihail Mizinţev, şeful Centrului Naţional de Management al Apărării.

În replică, MApN a transmis că acuzațiile Rusiei reprezintă o denaturare grosolană a realităţii, relatează B1TV.

Aceste alegaţii reprezintă o denaturare grosolană a realităţii. România desfăşoară acţiuni concrete de sprijin pentru ţara vecină, în special prin hub-ul logistic umanitar de la Suceava, folosit în mod eficient de mai multe state, dar şi prin sprijinul concret acordat refugiaţilor ucraineni care tranzitează ţara noastră sau aleg să rămână aici”, se arată în comunicat.

Zilele trecute, o navă cu peste 71.000 de tone de porumb din Ucraina a plecat din portul Constanţa, în condițiile în care Ucraina, al patrulea mare exportator de cereale din lume, nu mai poate exporta pe apă având porturile blocate de forțele rusești. A fost primul transport de acest tip de la declanşarea războiului.

Rusia a amenințat de mai multe ori că va lovi statele NATO ce ajută Ucraina cu armament.

Avem instrumente cu care nimeni nu se poate lăuda”, a susținut Vladimir Putin miercuri, într-un discurs adresat parlamentarilor din Sankt Petersburg.

Marţea trecută, reprezentanţii a peste 40 de state, s-au întâlnit la baza militară Ramstein din Germania pentru a discuta sprijinul comun pentru Ucraina. Generalul Lloyd Austin, Secretarul american al Apărării, și-a exprimat speranța că războiul din Ucraina să ducă la o Rusie „slăbită” care nu-și va mai putea ataca vecinii.

Cât privește sprijinul economic acordat Ucrainei, Ministerul Apărării a susținut că „România va continua acţiunile concrete de solidaritate, inclusiv prin asigurarea continuităţii lanţului de aprovizionare cu produse agricole”.

Orice speculaţii privind utilizarea acestor transporturi comerciale ca acoperire pentru alte acţiuni de natură militară fac parte din arsenalul de propagandă şi manipulare a realităţii activat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Apărării a reiterat apoi că „România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată, brutală şi profund ilegală Rusiei asupra Ucrainei şi susţine, alături de comunitatea internaţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *