Armele rusești folosite la invadarea Ucrainei ar avea componente britanice, deși un embargou impus după 2014, de la anexarea ilegală a Crimeii, interzice exporturile de tehnică militară din Marea Britanie către Rusia. Un raport al unui grup de servicii de informații relevă acest lucru, iar o posibilă explicație este că au ajuns în Rusia prin contrabandă.

Informația apare într-un raport al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), cel mai vechi grup de reflecție în domeniul apărării și securității din Marea Britanie.

Drept reacție, Londra a anunțat deschiderea unei anchete.

Forțele armate ucrainene care au examinat armele rusești recuperate de pe câmpul de luptă au constatat că acestea au componente străine, unele de proveniență britanică, în ciuda embargoului instituit în 2014. Un exemplu e cel al tranzistoarelor de înaltă frecvență fabricate în Marea Britanie și care au fost găsite în sistemul de bruiaj Borisoglebsk-2.

Deși Marea Britanie a impus, în 2014, embargo asupra vânzării de arme în Rusia, au existat informații că unele licențe de export ar fi continuat să fie eliberate. În luna martie, Londra a interzis și exportul direct de componente cu dublă utilizare – civilă și militară, relatează The Guardian, citat de B1TV.

Cum a fentat Rusia embargoul

Raportul RUSI nu sugerează vreo încălcare a embargoului de către producători, dar există temeri că Rusia încurajează contrabanda și se folosește de țări terțe. Documentul precizează că sancțiunile mareavor face ca Moscova să fie tot mai dependentă de contrabandă, pentru a se asigura că armamentul său funcționează.

Autorii raportului avertizează că Rusia poate păcăli embargoul cu ajutorul terților și au recomandat ca și India să fie supusă unor restricții specifice. Asta chiar când premierul britanic Boris Johnson se afla în India și anunța că guvernul său va facilita acordurile cu New Delhi pentru exportul de armament. De precizat că India s-a abținut de la vot când ONU a adoptat rezoluția de condamnare a agresiunii rusești în Ucraina.

În plus, există numeroase companii din țări precum China, Cehia, Serbia, Armenia, Kazahstan sau Turcia care sunt dispuse să răspundă cererilor Rusiei.

Marea Britanie deschide o anchetă privind posibilele încălcări ale embargoului

Potrivit Daily Telegraph, după publicarea raportului RUSI, guvernul de la Londra a decis să deschidă o anchetă.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că ei au impus „cele mai ample și mai severe sancțiuni economice cu care s-a confruntat vreodată Rusia”, că iau în serios toate acuzațiile credibile privind posibile încălcări ale embargoului și că vor lua măsuri suplimentare dacă e cazul.

La rândul său, Boris Johnson a susținut că se va asigura că exporturile britanice către India nu vor deveni armament rusesc.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *