Autonomie și drepturi colective pentru ungurii din România, cere un oficial
Autonomie și drepturi colective pentru ungurii din România, cere un oficial

Autonomie și drepturi colective pentru ungurii din România, cere un oficial ungur însărcinat cu negocierile cu România pe tema situației minorității maghiare de la noi.

Ferenc Kalmár, co-președintele ungar al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale, a declarat miercuri la Oradea că a cerut l ca România să acorde autonomie și drepturi colective pentru minoritatea maghiară, transmite agenția maghiară MTI, citată de B1TV.

Potrivit acestuia, Daniela Gîtman, secretar de stat în MAE și co-președintele român al Comitetului de Specialitate, a refuzat cererea, anunțând că România respectă deja toate convenţiile europene obligatorii.

Cei doi oficiali români s-au întâlnit la București pe 10 octombrie, iar la discuții oficialii au convenit să coopereze pe baza Tratatului de Înțelegere, Cooperare și Bună Vecinătate între România și Ungaria semnat la Timișoara în 16 septembrie 1996, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

România a respins constant cererile de autonomie și drepturile colective invocate de partea maghiară, considerate inacceptabile atât din punct de vedere al Constituției României, cât și din perspectiva legislației europene.

Ferenc Kalmár „şi-a exprimat, de asemenea, opinia potrivit căreia nu trebuie renunţat la cererea de autonomie şi la drepturile colective. Problema trebuie să se afle pe ordinea de zi şi atunci când războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia, iar părţile se vor aşeza la masa negocierilor”, arată sursa citată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *