Avioanele străine vor fi sechestrate la Moscova, potrivit unui proiect de lege elaborat de guvernul rus. Toate flotele de avioane străine care se vor regăsi în Rusia vor fi reținute, iar companiile aviatice autohtone vor primi dreptul de a nu le mai returna.

Se preconizează că decizia va afecta contractele de închiriere a aeronavelor încheiate înainte de 24 februarie 2022, transmite Interfax, preluată de B1TV.

Documentul spune că în cazul în care proprietarul reziliază contractul cu compania aeriană și solicită returnarea aeronavei sau a motorului înainte de termen, decizia de returnare va trebui aprobată de comisia guvernamentală pentru înlocuirea importurilor (condusă de viceprimministrul Iuri Borisov). Fără o astfel de decizie a comisiei, transportatorul va putea continua să utilizeze aeronava respectivă.

Proiectul prevede de asemenea ca serviciile de service și contractul de închiriere a aeronavelor să poată fi plătite în ruble și ca acestea să poată fi asigurate și reasigurate „de către organizațiile ruse de asigurări în condiții echivalente cu cele stipulate în contract.”

Reacție față de sancțiunile UE privind furnizarea de avioane și piese de schimb către Rusia

La sfârșitul lunii februarie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni care interziceau furnizarea de aeronave civile și piese de schimb către Rusia, precum și întreținerea și asigurarea acestora. În plus, sancțiunile obligă proprietarii să rezilieze contractele existente cu companiile aeriene ruse până la sfârșitul lunii martie.

Majoritatea aeronavelor transportatorilor ruși sunt fabricate în străinătate, în primul rând Boeing și Airbus. Spațiul aerian al UE a fost închis pentru aeronavele deținute de Rusia, înmatriculate rusești sau controlate de Rusia. Acestea nu au mai putut ateriza, decola sau survola teritoriul UE.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *