Produsele din Rusia, Belarus și Ucraina vor fi înlocuite cu cele de producție internă, în Republica Moldova. Cel puțin acelea în care este posibilă producerea pe plan intern sau importurile din alte zone, a transmis ministrul moldovean al economiei.

Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina şi 14% din Federaţia Rusă. Jumătate din produsele importate din Rusia constituie resurse energetice. Ministerul Economiei susține că discută cu importatorii despre înlocuirea acestor produse de pe piețele alternative, relatează B1TV.

Trebuie să înţelegem că nu foarte multe poziţii necesită substituire sau reorientare pe alte pieţe. Cele mai multe produse au deja alternative în Republica Moldova, care trebuie să fie valorificate. Nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor.

Deci, să nu uităm de producătorii noştri naţionali. Este o oportunitate de dezvoltare a capacităţilor de producere internă. Şi aici discutăm intens cu producătorii şi Ministerul Agriculturii pentru a evita perturbarea lanţului de produse agro-alimentare”, a precizat ministrul economiei din Moldova, Sergiu Gaibu.

Produsele din Rusia, înlocuite. De cealaltă parte, guvernul rus a anunțat că reia importul de produse reglementate în Rusia de cinci țări, în ciuda restricțiilor impuse întreprinderilor producătoare.

Printre produsele importate se numără pere, fructe cu sâmburi și nuci, cartofi și mere:

– pere din Bosnia și Herțegovina;

– fructe cu sâmburi și nuci din Republica Populară Chineză;

– fructe cu semințe sau sâmburi din Republica Moldova;

– fructe cu semințe sau sâmburi din Serbia;

– cartofi din Bangladesh;

– mere din Azerbaidjan;

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *