Avocatul Poporului pacienții asimptomatici să dea în judecată Guvernul
Avocatul Poporului pacienții asimptomatici să dea în judecată Guvernul

Avocatul Poporului îi încurajează pe pacienții asimptomatici care au fost internați forțat să se adreseze instanțelor de judecată. Renate Weber a explicat că este o privare de libertate și asta nu se poate face decât prin lege, și nu prin ordin de ministru.

„Este o internare obligatorie. Noi am sesizat la CCR legea care e din 2006, care nu prevede nişte criterii clare, ci doar spune că ministrul Sănătăţii, prin ordin poate să facă asta. Or, orice internare este o privare de libertate şi din perspectiva Constituţiei României, este inadmisibil ca asta să se întâmple prin ordin de ministru. Ea trebuie să fie prin lege. De asta ne-am dus la Curtea Constituţională”, a declarat Renate Weber.

Persoanele asimptomatice infectate cu COVID-19 pot da Guvernul în judecată și să solicvte daune, a mai explicat Avocatul Poporului.

„Este dreptul fiecărei persoane care consideră că i-a fost afectat dreptul fundamental la libertate. Este dreptul ei să facă acest lucru”, a mai spus Renate Weber, potrivit Stiri pe Surse.

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională şi legea privind starea de alertă.

„Pe stare de alertă, ele au fost, totuşi, mai bine precizate în legea 55. Am sesizat-o şi pe aceea la CCR, dar nu din perspectiva aceasta. Au câteva greşeli acolo, adică se face trimitere la nişte texte care nu există: litera t), care nu este. E o lege făcută repede de tot în Parlament, într-o zi. Ce-i acolo… ”, a precizat Weber.

Premierul Ludovic Orban a cerut revocarea Avocatului Poporului după ce instituția a sesizat Curtea Constituţională pentru proiectul prin care pensiile speciale sunt impozitate.

„De când am venit la instituţie, am spus foarte clar: voi face ceea ce este corect. Chestiunea drepturilor şi libertăţilor chiar mă interesează. Atât timp cât cred că avem dreptate – nu sunt decizii pe care le-am luat singură – evident, ne ducem mai departe. Tot timpul a fost eventual ideea asta a revocării. În conformitate cu legea noastră, de la Avocatului Poporului, instituţia este unipersonală, numai avocatul poporului poate fi revocat. Cum să fi acţionat altfel? Categoric, nu”, a menţionat Avocatul Poporului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *