Băncile rusești vor fi eliminate din sistemul global de tranzacții SWIFT
Băncile rusești vor fi eliminate din sistemul global de tranzacții SWIFT

Băncile rusești vor fi eliminate din sistemul global de tranzacții SWIFT, o dată cu cea de-a șasea rundă de sancțiuni determinate de invazia din Ucraina. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borell a anunțat luni în Panama că al șaselea pachet de măsuri UE contra Rusiei va cuprinde renunțarea „altor bănci” din sistemul de tranzacții Swift.

În sectorul bancar, „vor fi alte bănci rusești care vor părăsi Swift”, iar „în sectorul energetic, lucrăm la pregătirea unor propuneri care să ne permită să limităm importurile de energie din Rusia, în special de petrol”, a spus Borell, conform AFP, preluat de B1Tv.

Conform unor surse diplomatice europene, banca cea mai mare din Rusia, Sberbank, ar trebui eliminată din sistemul de tranzacții. Aceasta deține 37% din piață.

În plus, Comisia Europeană este așteptată ca marți să vină cu un răspuns pentru un al șaselea pachet de măsuri care să cuprindă un calendar în ceea ce privește detașarea importurilor de petrol din Rusia, în afară de măsura izolării pentru băncile rusești.

Importurile de petrol rusesc reprezintă 30% din importurile de petrol ale Uniunii Europene.

Dacă se va decide de comun acord asupra măsurii, eliminarea importurilor de petrol din Rusia va fi introdusă pe rând, într-un interval de șase-opt luni, dar care vor cuprinde sancțiuni rapide. Conform unui oficial al Uniunii Europene, se va percepe o taxă pentru transportul de cisterne.

Volodimir Zelenski cere „sancţiuni puternice”

„Am impus sancţiuni grele contra Rusiei şi suntem pe cale de a pregăti al şaselea val” de astfel de măsuri, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei recente efectuate la Kiev alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Liderul Kievului, Volodimir Zelenski le-a cerut mereu partenerilor săi europeni să ”adopte sancţiuni puternice”.

Președintele ucrainean cere oprirea achiziţiilor de petrol şi gaz din Rusia şi furnizarea de armament greu pentru forţele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunţate în regiunea Donbas.

La rândul său, Josep Borrell şi-a anunţat intenţia de a lansa luni discuţii asupra unui embargou petrolier, ”dar o propunere oficială nu se află pe masă”, a recunoscut vineri un înalt funcţionar european.

„Pentru adoptarea sancţiunilor este necesară unanimitatea. Or, se văd bine dependenţele de Rusia în mai multe state membre”, a subliniat Borrell.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *