Banii pentru refugiații ucraineni au ajuns la 108 milioane de lei
Banii pentru refugiații ucraineni au ajuns la 108 milioane de lei

Banii pentru refugiații ucraineni au ajuns la 108 milioane de lei între aprilie și iunie. Fiecare proprietar care găzduiește ucraineni primește până la 2100 de lei de persoană, pentru cazare și masă, bani care nu sunt impozitați.

Lider în ce privește sumele decontate de persoane fizice este regiunea București-Ilfov – cu 18,4 milioane lei, Constanța – cu 10,6 milioane lei, urmate de Suceava – 6,85 milioane lei, Cluj – 5,61 milioane lei și Sibiu – 4,9 milioane lei, relatează profit.ro, citat de B1TV.

Pe de altă parte nu există informații cu privire la numărul de ucraineni pentru care au fost plătite aceste sume, arată sursa citată. Decontarea de către persoanele fizice se face prin autoritățile locale și nu este clar cât de ferme sunt verificările și nici în ce măsură datele declarate pe proprie răspundere în solicitările pentru plată sunt corelate cu ieșirile din țară ale ucrainenilor sau cu decontările solicitate la alte autorități locale.

Pentru cazare cuantumul este de 50 lei/zi/persoană și se asigură conform OUG 28/2022 iar pentru hrană, cuantumul este de 20 lei/zi/persoană și se asigură conform HG 336/2022.

Care este procedura de găzduire a ucrainenilor

Persoanele fizice depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă, la autoritățile administrației publice locale pe raza cărora se află locuința în care sunt găzduiți cetățenii din Ucraina, o cerere în care se precizează: numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor;

aceasta trebuie însoțită de o declarație pe proprie răspundere care să ateste veridicitatea informațiilor cuprinse în cerere, copia actului de identitate al solicitantului și documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduiți cetățenii din Ucraina. Cererile depuse la autoritățile publice locale se soluționează în luna următoare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *