Primii refugiați ucraineni au intrat în România, la Suceava
Primii refugiați ucraineni au intrat în România, la Suceava

Primii refugiați ucraineni au intrat în România, la Suceava, și s-au cazat la rude și prieteni, joi dimineață. La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, câteva sute de cetățeni ucraineni au ajuns în România, la Suceava.

Prefectul Gheorghe-Alexandru Moldovan a anunțat că autoritățile au pregătit deja tabere mobile cu asistență medicală, psihologică, translatori și preoți, transmite B1TV.

Primii refugiați ucraineni, la Suceava. Totuși, potrivit prefectului, nu este vorba despre o creștere semnificativă, în comparație cu perioadele obișnuite. Totuși, autoritățile se așteaptă ca pe parcursul zilei să existe un flux mai crescut, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Avem un comitet județean de urgență în cursul dimineții. Primele date de la Poliția de Frontieră arată o creștere de câteva sute de persoane, dar multe dintre ele au fie și cetățenie română, fie rude ori prieteni sau chiar locuințe proprii în Suceava”, a declarat el, pentru sursa citată mai sus.

Totodată, Alexandru Moldovan a precizat că există deja înțelegeri cu familiile din Suceava pentru a găzdui refugiați Ucrainei, în cazul în care situația o va impune. Totodată, vor exista tabere mobile, instalate la punctele de trecere a frontierei.

Există înțelegeri făcute între familii ca să poată fi găzduiți dacă situația o impune. Situația e în dinamică. În primul rând, vor fi taberele mobile instalate la punctele de trecere a frontierei.

Avem acum una la punctul de trecere Siret, solicităm la DSU alocarea încă uneia. Vor fi amplasate în zonele-tampon, cu condiții decente, apoi eventualii refugiați vor fi duși la cămine sau în sistem hotelier. Așteptăm și un act normativ care să reglementeze cheltuielile, alocarea de fonduri, pe modelul carantinei”, a mai explicat prefectul Gheorghe – Alexandru Moldovan.

Cum vor fi ajutați refugiații

Prefectul Sucevei a explicat ce măsuri vor fi luate pentru sprijinirea eventualilor refugiați sosiți din Ucraina.

Avem acest plan făcut la nivel de minister, l-am integrat. Avem asistență medicală prin echipe de la DSP, SMURD, Ambulanță. Sistemul medical județean e integrat în acest plan. Avem inclusiv asistență de nivel psihologic, dar și translatori, plus asistență de ordin religios, avem 4 preoți militari și 2 civili de limba ucraineană”, a mai precizat el.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *