Achizițiile de BMW-uri pentru Poliția Română verificate de CE

Achizițiile de BMW-uri pentru Poliția Română vor fi verificate de Comisia Europeană, susține președintele USR, Cătălin Drulă. Chiar el a întocmit reclamația către comisarii europeni, acuzând modul în care firma condusă de „prietenul” președintelui Klaus Iohannis a câștigat licitația.

Comisia Europeană verifică achiziția celor 600 de mașini BMW pentru Poliția Română de la Automobile Bavaria, firma condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a reclamat licitația pentru cele 600 de BMW-uri, pe care Internele le cumpără de la Automobile Bavaria, iar Comisia va verifica în momentul în care se va cere rambursarea banilor, a spus președintele USR:

Comisia Europeană, i-am scris doamnei comisar Elisa Ferreira (n.r. comisar European pentru Politică Regională) spune același lucru, că vor verifica acest proiect la momentul în care se vor cere banii europeni, rambursarea lor.

(…) Dacă au început să fie livrate (n.r. mașinile) înseamnă că sunt niște facturi pe care Ministerul Afacerilor Interne, IGPR-ul (n.r. Inspectoratul General al Poliției Române) trebuie să le plătească, apoi să ceară la rambursare banii europeni. Acesta este momentul în care se declanșează întreg mecanismul de control, Autoritate de Audit, Curte de Conturi”, a spus Cătălin Drulă pentru Europa Liberă, citat de B1TV.

În interviul one2one, președintele USR, Cătălin Drulă, a prezentat răspunsurile primite anul trecut, de la mai multe instituții, la sesizările privind cumpărarea a 600 de autospeciale BMW de către Poliție, fiecare la prețul de 32.000 de euro, de la Automobile Bavaria.

Într-un document primit anul trecut, de Cătălin Drulă, de la Directoratul pentru Politică Regională și Urbană al Comisiei Urbane, se arată că: „Direcția Comună de Audit va include proiectul și procedura de achiziție subiacentă într-un audit viitor în România.”

Anul trecut, Sindicatul Europol, sindicatul polițiștilor, dar și USR au analizat caietul de sarcini întocmit pentru cumpărarea mașinilor și au acuzat o posibilă achiziție cu dedicație de la firma Automobile Bavaria.

Scandalul autoturismelor achiziționate în mandatul lui Bode

Poliția Română va cumpăra mașini BMW de la Automobile Bavaria, o firmă controlată de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. La licitația din 2021 nu s-a prezentat niciun ofertant.

În schimb, la a doua licitație – care a fost finalizată pe 28 iulie 2022 – s-a prezentat doar Automobile Bavaria, care a și câștigat contractul.

Poliția Română susține că există alte trei mărci care ar fi îndeplinit cerințele tehnice pentru a putea să participe la licitație, și anume Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo, însă un expert CarVertical spune că, de fapt, Mercedes și Jaguar nu dispun de mașini cu caracteristicile prevăzute în caietul de sarcini întocmit de Poliția Română, iar Alfa Romeo tocmai primise o comandă extraordinară de 450 de unități de la guvernul Italiei.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *