Pensionarea în masă va apare după ce vor fi eliminate pensiile speciale, iar structuri precum armata, justiția ori sistemele de apărare și ordine publică vor fi depopulate. Ministrul Ioan Marcel Boloș se declară de acord cu șeful PSD, Marcel Ciolacu, pe acest subiect, explicând că deja mulți bugetari aflați în această situație și-au depus cererile de pensionare încă de pe acum pentru a fi siguri că nu vor fi afectați de noua lege.
Întrebat dacă crede în teoria depopulării acestor sisteme, enunțată de Ciolacu, Boloș a spus, marți seara, într-o emisiune B1TV: „Să știți că a spus un adevăr. Vă dați seama, dacă s-a creat un drept la care multă lume s-ar gândi și ne-ar plăcea să ajungem fiecare dintre noi la un asemeeea cuantum al pensiei speciale… E nedrept că s-a ajuns aici, dar asta e altă discuție și altă poveste, dar când ai un asemenea drept legiferat și știi că urmează o perioadă în care nu e sigur că se mai menține acest drept și mai știi că e și această teorie a dreptului câștigat, numărul de cereri… Acest risc de pierderi, de migrare a forței de muncă, până la urmă el s-a văzut în numărul de cereri (de pensionare)”.
La remarca moderatorului că acești oameni oricum ies devreme la pensie tocmai pentru că sunt atrași de pensia mare, de multe ori mai mare decât salariul pe care-l primesc, ministrul a răspuns:
„Din acest punct de vedere nu pot decât să fiu de acord cu dvs. Până la un anumit moment, riscul acesta de pensionare văzut în numărul de cereri de pensionare care s-a depus e o certitudine. Dar mai pot să existe și fenomene de migrare a forței de muncă spre alte sectoare de activitate. Dar la un moment dat el trebuie asumat pentru că vine la pachet cu această reformă a pensiilor speciale”.
„E un moment de cotitură pentru România și trebuie judecta cu mult echilibru și înțelepciune, în condițiile în care și celelalte state membre au sisteme de pensii speciale”, a continuat Boloș.
Depopulăm toate serviciile
Ciolacu a fost primul care a vorbit despre eliminarea pensiilor speciale.
„Dacă în acest moment noi luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile din România. Dacă dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad literam”, afirmase liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe 22 martie.
De altfel poziția sa a mai fost susținută de Boloș într-o altă ieșire publică fix în aceeași zi: „Dacă se produce o destabilizare la nivelul acestor servicii publice care sunt de importanţă strategică naţională, fie că discutăm de apărare naţională, fie că discutăm de ordine publică, fie că discutăm de Ministerul Public, toate aceste decizii produc consecinţe şi acestea trebuie asumate şi nimeni altcineva nu şi le poate asuma decât coaliţia şi Guvernul”.
Marcel Boloș a mai spus atunci că dacă se ia decizia „radicală” de reformare a sistemului de pensii speciale, „atunci trebuie, în egală măsură, asumat şi consecinţa migrării forţei de muncă sau a destabilizări acestor mari servicii publice de care România are nevoie”.
Leave a comment