Bugetarii pot lucra de acasă în regim de telemuncă, au decis deputații
Bugetarii pot lucra de acasă în regim de telemuncă, au decis deputații

Bugetarii pot lucra de acasă în regim de telemuncă, prin modificarea Codului Muncii și a Codului Administrativ. În plus, angajații pot beneficia de un concediu în cazul în care un apropiat se îmbolnăvește, pentru a-l îngriji.

Camera Deputaților a adoptat, marţi, un proiect de modificare a Codului Muncii şi a Codului Administrativ. Astfel, angajații trebuie să știe că, potrivit noilor modificări, sunt prevăzute mai multe drepturi suplimentare pentru aceștia, printre care acela de a li se acorda un concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie, precum și posibilitatea de a lucra de acasă cinci zile pe lună, transmite B1TV.

Funcționarii publici pot să lucreze în regim de telemuncă, a stabilit camera Deputaților, în urma unui vot în care au fost înregistrate 253 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 23 de abţineri.

Propunerea legislativă modifică şi completează Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 în scopul transpunerii în legislaţia naţională a mai multor directive europene.

În plus, conform noilor modificări, salariatul are dreptul să solicite trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai bune, dar cu condiția să își fi încheiat perioada de probă şi să aibă o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator. Angajatorul are obligaţia să-i ofere un răspuns motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

Un nou tip de concediu pentru bugetari

Deputaţii au introdus mai multe articole noi care prevăd, printre altele, că angajatorul are obligaţia acordării pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, mai scrie sursa citată.

Perioada acestui concediu nu este inclusă în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate. Prin derogare de la lege, salariaţii care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurate, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei, au mai stabilit deputaţii.

În același timp, perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Problemele medicale grave, precum şi condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor, se stabilesc prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi al ministrului Sănătăţii.

Neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile va fi sancţionată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei, mai precizează sursa citată.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *