Cazurile de pneumonie la copii au sufocat spitalul Victor Gomoiu
Cazurile de pneumonie la copii au sufocat spitalul Victor Gomoiu

Cazurile de pneumonie la copii au sufocat spitalul Victor Gomoiu din Capitală, iar îmbolnăvirile au venit în valuri.medicii se așteptau la asemenea îmbolnăviri în perioada de iarnă, nu la începutul toamnei. O secție întreagă a spitalului dedicată bolilor respiratorii funcționează la capacitate maximă.

20 de copii sunt internaţi cu pneumonie iar cei mai mulţi dintre copii au nevoie de administrare de oxigen a explicat dr. Gabriela Vlad, medic specialist pediatru la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală, potrivit PsNews.

În acest moment, secţia boli respiratorii lucrează la capacitate maximă şi are 20 de pacienţi internaţi cu pneumonie acută. 80 la sută dintre aceştia sunt cu insuficienţă respiratorie acută. Cei mai mulţi dintre ei, fie că vin cu transportul de la domiciliu, cu maşina personală sau cu ambulanţa, ajung la noi în stadiul de insuficienţă respiratorie acută. Nu este caracteristic lunii septembrie, în mod normal lucrul acesta l-am fi resimţit undeva în sezonul rece, deci mult mai târziu de luna septembrie, este neobişnuit ca în acest moment al anului să ne confruntăm cu situaţia de faţă”, a explicat medicul.

Copiii care ajung cu insuficienţă respiratorie la spital au nevoie de administrare de oxigen în primul rând, dar şi de diferite tratamente, printre care şi corticoterapia, de cele mai multe ori administrată atât inhalator, cât şi intravenos.

Tratarea pneumoniei

Pacienţii care ajung la noi cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută necesită, de primă intenţie, administrarea de oxigen pe mască adaptat vârstei şi restul tratamentului care poate să însemne asocierea de corticoterapie, uneori antibioterapie, în anumite situaţii, investigaţii suplimentare, supraveghere medicală şi reevaluarea acestora permanentă.

(…)

Din păcate, cei mai mulţi dintre pacienţii de care vă povesteam, cu pneumonie acută şi insuficienţă respiratorie acută, au necesitat şi administrarea de corticoterapie atât inhalatorie, cât şi parenterală”, a precizat medicul.

Corticoterapia este un tratament fără efecte adverse dacă este administrat pe durate scurte de timp. Durata de internare a unui copil cu pneumonie acută este de până la 7 zile, spune Dr. Gabriela Vlad. Medicul îi roagă pe părinţi să-i izoleze pe cei mici de colectivitate dacă sunt bolnavi şi să ţină legătura în primul rând cu medicul de familie.

Din fericire, cazurile cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută internate în ultima perioadă sunt cazuri care necesită perioade scurte de corticoterapie, câteva zile şi ulterior scăderea dozelor şi remiterea, concordant de altfel cu evoluţia favorabilă, deci nu vorbim despre reacţii adverse, de cele mai multe ori, decât la administrarea pe termen lung.

Timpul de internare pentru un copil cu pneumonie severă este în medie 5-7 zile în funcţie de evoluţia şi particularităţile fiecărui caz.

Rugămintea noastră către părinţi ar fi în primul să respecte normele de distanţare, de igienă, spălatul mâinilor, purtatul măştii, atât la copiii care sunt cu vârsta de indicaţie de purtare a măştii, cât şi la adulţi, de asemenea evitarea spaţiilor supraaglomerate, atât cât se poate, şi la primele semne de boală, testarea pacienţilor, vizitarea medicului de familie, deci efectuarea unui consult la medicul de familie, testarea pacienţilor antigen SARS-CoV-2, pentru că încă nu am depăşit momentul SARS-CoV-2 pe deplin şi izolarea pacientului, acolo unde este cazul şi, evident, urmarea recomandărilor medicului de familie”, a mai spus Dr.Gabriela Vlad.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *