Călin Popescu Tăriceanu rămâne singur în partid. Nimeni nu mai vine la ședințele convocate de el
Călin Popescu Tăricea

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, a fost achitat marţi, 7 decembrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abuz în serviciu, în dosarul referitor la neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

Este vorba despre dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

Pe 9 noiembrie 2021, la aproape un an de la trimiterea dosarului în instanţă, Parchetul General s-a răzgândit şi a solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie achitarea fostului preşedinte al Senatului pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Atunci, procurorul de şedinţă a declarat că textele de lege în baza cărora Tăriceanu a fost trimis în judecată „generează confuzie” şi a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie achitarea fostului preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi fostul senator PSD Cristian Marciu, pentru uzurpare de calităţi oficiale.

Astfel, Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că, în calitate de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersuri pentru vacantarea postului “Faţă de cel de al doilea inculpat, s-a reţinut că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia de senator poziţia următoare.

De asemenea, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale sus-menţionate, l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate”, arătau procurorii. Călin Popescu Tăriceanu a fost preşedinte al Senatului şi premier al României.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *