Conducerea Camerei Reprezentanților nu a fost aleasă din primul tur de scrutin, pentru prima dată din 1923 încoace. Șanse mari avea republicanul Kevin McCarthy, dar colegi de partid au „trădat” și au votat pentru un alt candidat.

Noua legislatură a Camerei Reprezentanților a început marți. 19 dintre colegii de partid ai lui McCarthy au „dezertat” şi au votat pentru un alt candidat, informează Washington Post, arată B1TV.

Potrivit CNN, McCarthy e pe punctul să piardă și al doilea vot. Numărul record de tururi de scrutin pentru alegerea unui preşedinte al Camerei Reprezentanților e de 133, cifră atinsă în anii 1850.

Republicanul Kevin McCarthy nu a putut să câștige din prima președinția Camerei Reprezentanților, deținută până acum de Nancy Pelosi.

Hakeem Jeffries, liderul democraților din Cameră, l-a devansat pe McCarthy cu 212 la 203 voturi. Rivalul republican al lui McCarthy, Andy Biggs, a strâns și el 10 voturi, informează Reuters. Pentru obținerea funcției e nevoie de cel puțin 218 voturi.

A pornit de la Donald Trump

S-a ajuns aici după ce un mic grup de aleşi foarte apropiaţi de fostul președinte Donald Trump au anunțat că vor pune condiţii pentru a-l susţine pe McCarthy. Aceştia i-au reproșat că nu l-a apărat suficient pe Trump.

Până la alegerea unui președinte, Camera Reprezentanților nu-și poate desfășura activitatea. Nici măcar depunerea jurământului de către noii aleși nu poate avea loc.

Amintim că la alegerile din 8 noiembrie „valul roşu uriaş” (culoarea republicanilor) mult anunțat nu s-a mai produs. Republicanii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanților, și aceea destul de fragilă, și nu au reuşit să obţină majoritatea în Senat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *