Valul de căldură care afectează România în această perioadă are consecințe neașteptate pe piața energiei electrice. Conform unei analize recente, țara noastră înregistrează cele mai mari prețuri la electricitate din întreaga Uniune Europeană.

Pentru ziua de vineri, 21 iunie, prețul mediu zilnic al energiei electrice pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM a atins 642,7 lei/MWh, echivalentul a 129 euro/MWh. Acest nivel depășește semnificativ prețurile din alte țări europene, fiind cu 50% mai mare decât în Franța și cu o treime peste cel din Germania.

Comparativ, în state precum Italia sau Grecia, cunoscute pentru prețuri ridicate la energie, costurile sunt mai mici, situându-se la 117, respectiv 114 euro/MWh. Bulgaria înregistrează un preț similar cu cel din România, transmite B1TV.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât piața PZU gestionează volume importante de energie. Conform datelor, „în luna mai fiind tranzacționat un volum echivalent cu 38,44% din consumul net intern”.

Mai mult, în cursul zilei precedente, România a înregistrat un nou record orar pentru această vară. În intervalul 19-21, prețul unui MWh a depășit pragul de 1.500 de lei, stabilind astfel un nou maxim.

Aceste creșteri de preț vin în contextul caniculei care afectează țara, demonstrând impactul direct al condițiilor meteorologice extreme asupra pieței de energie- dar se pare, numai pe piața românească.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *