Cartel Alfa critică dur pachetul de măsuri fiscale propus de Guvern
Cartel Alfa critică dur pachetul de măsuri fiscale propus de Guvern

Cartel Alfa critică dur pachetul de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL, numindu-l o „jecmăneală de tipul anilor ’90” și avertizând că acesta ar putea duce la un conflict social. Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa cere Guvernului să reconsidere proiectul de lege ținând cont de propunerile făcute în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social.

Potrivit Cartel Alfa, pachetul de măsuri fiscale este incoerent și include creșteri disimulate care, de fapt, înseamnă tăieri ale veniturilor. Sunt eliminate facilitățile fiscale din agricultură, construcții și IT, dar sunt menținute majorările de 25% ale diurnei pentru parlamentari. De asemenea, se introduc contribuții pentru tichetele de masă și primele de vacanță, dar unele categorii profesionale sunt exceptate de la plata contribuțiilor la fondul public de pensii.

„Continuarea demersurilor guvernului fără să țină cont de semnalele negative puternice din societate, precum și de opiniile partenerilor sociali, constituie premisele unui conflict social, și în același timp creează un teren fertil pentru proliferarea ideilor extremiste și atitudinilor anti-sistem” spun sindicaliștii, potrivit B1TV.

Cartel Alfa a subliniat că introducerea contribuției pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță va micșora veniturile nete ale angajaților, iar creșterea valorii maximale a acestor tichete poate fi dificil de pus în practică în contextul unor angajatori care acordă tichete sau vouchere la valori mici.

De asemenea, sindicatul a atras atenția asupra termenului scurt în care se impun aceste măsuri, ceea ce afectează înțelegerile deja parafate între angajați și angajatori.

Cartel Alfa a criticat, de asemenea, restructurarea posturilor de conducere și comasarea instituțiilor cu mai puțin de 50 de angajați, susținând că aceste măsuri pot duce la disfuncționalități și paralizarea unor instituții sau domenii de activitate.

Sindicaliștii consideră că pachetul de măsuri fiscale vine peste un sistem deja cronic inechitabil, având în vedere că prevederile Legii salarizării nu sunt aplicate în integralitate. Cartel Alfa avertizează că ignorarea semnalelor negative din societate și de la partenerii sociali ar putea duce la un conflict social și la proliferarea ideilor extremiste.

Pachetul de măsuri fiscale este o denumire mult prea elegantă pentru ceea ce este de fapt: o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creșteri care sunt de fapt tăieri”, susține Cartel Alfa, într-un comunicat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *