Cât câștigă un europarlamentar. Suma nu este fixă, însă cu beneficii mari
Cât câștigă un europarlamentar. Suma nu este fixă, însă cu beneficii mari

Cât câștigă un europarlamentar. Suma nu este fixă, pentru că pentru că fiecare ales primește o serie de beneficii, iar impozitele aplicate sunt diferențiate de țara din care provin.

Salariile europarlamentarilor au intrat în atenția opiniei publice o dată cu scandalul de corupție în care este implicată Eva Kaili și iubitul acesteia, ea europarlamentar, el funcționar, și alte două persoane cu legături în instituția europeană.

Salariile și indemnizațiile sunt informații publice și se găsesc pe site-ul oficial al Parlamentului European. Salariul este același pentru reprezentanții tuturor țărilor – puțin sub 9.400 de euro brut. Net, este de circa 7.300 de euro. Fiecare stat impune apoi un impozit suplimentar, motiv pentru care salariile eurodeputaților diferă în funcție de țara de unde vin, arată Euronews, via PsNews.

Însă, europarlamentarii mai primesc diverse indemnizații: pe lângă rambursarea cheltuielilor de deplasare pentru a merge la locul de muncă la Bruxelles sau la Strasbourg, li se decontează activitățile din afara țării lor, până la un maximum de aproximativ 4.700 EUR pe an.

Indemnizația pentru costurile de cazare pentru fiecare zi petrecută la Bruxelles sau la Strasbourg este de 338 de euro. Alocația pentru cheltuielile de birou – chirie, calculatoare, telefoane și alte rechizite – este de aproape 4.800 de euro. La sfârșitul mandatului, deputații europeni primesc, vreme de cel mult doi ani, o indemnizație de tranziție echivalentă cu salariul pe o lună pentru fiecare an în care au fost în funcție.

Deputații europeni se pot pensiona începând cu vârsta de 63 de ani: pensia este egală cu 3,5% din salariu pentru fiecare an întreg de mandat și este acoperită din bugetul european. În plus, europarlamentarii au la dispoziție aproximativ 27.000 de euro pe lună pentru angajarea de asistenți personali, bani care merg însă direct la angajat.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *