Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că sunt purtate discuții cu oficialii turci în vederea retrocedării sabiei lui Ștefan cel Mare către România. Șeful guvernului a precizat că există două copii ale celebrei săbii, una aflată în biroul său, iar cealaltă donată de fostul premier Adrian Năstase la Mănăstirea Putna.

Întrebat dacă în timpul vizitei recente în Turcia a abordat subiectul recuperării prețiosului obiect istoric, Ciolacu a declarat: „Sunt două copii. Una primită de fostul prim-ministru – și făcute de același lucrător, armurier. Una este în biroul meu și una a fost primită de Adrian Năstase, fiind donată la Putna. Avem discuții pe acest subiect”, transmite PsNews.

Sabia lui Ștefan cel Mare se află de secole în colecțiile de la Istanbul, după ce a ajuns acolo ca trofeu de război în urma înfrângerii Moldovei de către Imperiul Otoman în 1538. Încercări de recuperare a valoroasei piese au mai avut loc și în trecut, dar fără succes până în prezent.

Discuțiile confirmate de Marcel Ciolacu marchează un nou demers diplomatic al autorităților române pentru readucerea în țară a unuia dintre cele mai prețioase obiecte legate de domnia marelui voievod moldovean.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *