Ce ar face Alexandru Rafila dacă ar fi ministrul Sănătății

Medicul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare din 6 decembrie, a declarat joi că, dacă ar fi ministrul Sănătăţii, şi-ar desemna o echipă de secretari de stat profesionişti, apreciind că ceea ce lipseşte în prezent la MS este coordonarea domeniilor esenţiale.

Alexandru Rafila: ”Trebuie să fie persoane care cunosc aceste lucruri”

„Dacă aş fi ministrul Sănătăţii, în primul rând mi-aş face o echipă de secretari de stat profesionişti, pentru că ceea ce lipseşte în momentul de faţă la Ministerul Sănătăţii este coordonarea domeniilor esenţiale, care sunt sănătatea publică, asistenţa medicală şi partea de organizare a sistemului de sănătate. Trebuie să fie persoane care cunosc aceste lucruri, nu îşi închipuie că le cunosc. Şi ceea ce s-a întâmplat apropo de acea adresă “deosebită” trimisă la toate instituţiile publice legată de opţiunea pentru vaccin, lipsa informaţiilor legate de vaccin, este extrem de periculos”, a declarat Rafila, într-o dezbatere organizată de PSD.

Potrivit lui Rafila testarea trebuie extinsă, dar nu se poate face nelimitat pentru toată lumea.

„Testarea trebuie făcută în primul rând acolo unde există o probabilitate să găsesc cazuri. Trebuie să poţi să testezi contacţii persoanelor infectate, trebuie să poţi să testezi comunităţile sau colectivităţile. Lucrul ăsta se poate face prin mai mulţi paşi. Primul pas, pe care l-am propus Ministerului Sănătăţii în repetate rânduri, este legat de înfiinţarea unor centre de recoltare”, a arătat medicul.

“Comunicarea este esenţială, pentru că eu am trăit perioada anului 2008 – 2009 cu eşecul campaniei de vaccinare HPV, unde datorită incapacităţii şi labilităţii în comunicare s-a ajuns la compromiterea unui vaccin foarte bun şi a programului naţional. Or, acum lucrurile sunt mult mai grave, pentru că de data asta – preşedintele are dreptate – vaccinarea este o problemă de siguranţă naţională”, a subliniat Alexandru Rafila.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD, a afirmat joi că va convoca un plen reunit al Parlamentului pe tema pensiilor speciale „când PNL şi USR deblochează activitatea Senatului”, pentru că nu doresc dublarea alocaţiilor.

Leave a comment

Lasă un răspuns