Buletinele cu cip ar urma să fie eliberate de a finalul acestui an
Buletinele cu cip ar urma să fie eliberate de a finalul acestui an

Buletinele cu cip ar urma să fie eliberate de a finalul acestui an, după proiectul pilot considerat un succes de la Cluj. O carte de identitate cu cip electronic costă 67 de lei, iar prețul acesteia ar urma să fie suportat de către stat, se arată într-un proiect de lege pus în dezbatere de MAI.

Prețul de 67 de lei este cel perceput în acest moment la Cluj, localitatea aleasă de test pentru eliberarea noilor cărți de identitate electronice.

În proiectul de lege, una din principalele modificări majore propuse de MAI vizează suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), arată B1TV.

Obiectivul investiției este atingerea numărului de 8,5 milioane de cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.

O altă schimbare majoră propusă de MAI vizează informațiile care apar pe noile cărți electronice de identitate.

Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple.

Aceasta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.

Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.

Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare.

Procedura preschimbării domiciliului va fi furnizată exclusiv în mediul digital, fără să te mai prezinți la ghișeu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *